Зима

Зима
Пролет

24 август 2018 г.

Българинът не се връзва на шашмата "Търговски регистър"

Лошо нещо е общественото мнение, когато то не съвпада с резултатите от демоскопските сондажи на близките до властта социолози и дори сваля маската на доброта, порядъчност и общочовешка загриженост от лицето на властта.
 
Защото дори от телевизионните  екрани  да се леят дитирамби за управлението, от сенчестата страна на живота прозира една друга истина: целта на управата и на присъдружните й структури е проста и ясна: да се открадне нещо по-голямо, без да ни хванат. 

Философия толкова стара колкото е и светът. И все така несломимо жизнена...

Според анкета на БНР, направена в Бургас, често пъти медиите поемат  риска  да подменят демоскопията  сред повечето жители на крайморския град, които не могат да бъдат упрекнати в опозиционност на властта и особено в леви възгледи, надделява мнението, че сривът на Търговския регистър е просто една голяма шашма и също толкова голям гаф. И че от него ще се облагодетелстват отделни лица и цели фирми, докато мнозина стопански субекти най-вероятно ще се простят с имоти, с фирми и с дялови участия. Освен това се предполага и че сривът на регистъра е всъщност един голям рестарт на цялата система по вписванията, който ще изчегърта и много задължения на точно определени хора?!?

"Не е възможно при технологиите, които съществуват в момента, да се случват такива неща..."

"Цялата работа мирише на измама. Противоречива е информацията, но това че институциите спряха да работят нормално е интересно..."

"Това е една организирана шашма, защото излиза информация, че милиони задължения липсват, но  кои са тези фирми е въпросът."

"Мисля, че е умишлено и има засегнати икономически интереси..."


Това са само част от мненията на слушателите на БНР по темата. В тях изпъква  един общ елемент, но твърде съществен: всички хора предполагат сривът да е една голяма далавера, облагодетелстваща само малцина наши хора. 


Защото основания за подозрения в мошеничество има предостатъчно. Народът се наслуша на случаи за откраднати фирмени имоти с подправени или с фалшиви документи; за присвоени чужди фирми чрез верижни документни измами, както и за загубени дялови участия за стотици хиляди и дори за милиони левове. Тези афери не са една и две и тяхното разплитане много често свършва до кривата круша - сиреч без никакъв резултат.

И тук възниква основателният въпрос, който тревожи обществото: защо ДАНС и прокуратурата не разследват и случая  "Търговски регистър"? Бяха толкова чевръсти в самосезирането си по случая със застрахователната компания "Олимпик"? Дали в случая със застрахователите няма замесени наши хора, а в случая с Търговския регистър има? 


Защото в мотивите си за напускане на поста вече екс-шефката на Търговския регистър Зорница Даскалова пише на правосъдния министър Цецка Цачева: "Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти." 

И тук вече става наистина страшно, защото Даскалова визира  заговор, организиран под политически чадър , който цели да осигури постигането на определени користни цели. И намеква за действие, което може да се планира, организира и осъществи само от една група властимащи хора.

На този фон мълчанието на Цацаров, на спецпрокуратурата, на МВР, на ГДБОП и на ДАНС няма да обслужи властта. А отказът да се дадат смислени отговори на поставяните вече публично въпроси ще ускори само ерозията на доверието в правораздаването в  страната  и ще насърчи още повече правния нихилизъм сред гражданите и сред хората на бизнеса. 


Пък и все някога Търговският регистър ще заработи - второто заричане бе "до края на седмицата", както увери премиерът във вторник, след като в неделя беше сигурен, че ще заработи  "до сряда".


Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар