Зима

Зима
Пролет

24 август 2018 г.

Ангела Меркел: Германия не може да каже "не" на Русия за доставките на газ и нефт

"Дори в епохата на Студената война Европа и Русия, тогава СССР, имаха тясно сътрудничество в енергийно отношение."
 
"Германия не може да каже "не" на Руската федерация по отношение на доставките на газ и петрол."


Това заяви в петък канцлерът Ангела Меркел на среща със студенти от Държавния университет в Тбилиси, излъчена в ефир от няколко телевизионни канала в Тбилиси, съобщава ТАСС.

"Дори в епохата на Студената война Европа и Русия, тогава СССР, имаха тясно сътрудничество в енергийно отношение, ние не можем да кажем "не" на сътрудничеството с Русия по отношение на доставките на газ и нефт", каза Меркел.

"Разбира се, Азербайджан е страна, откъдето можем да получаваме газ, но честно казано, няма възможност да получаваме този газ на същата цена, като руския газ", призна канцлерът. 


"Европа получава газ от Руската федерация по-евтино, отколкото от други страни", добави Меркел.

Газопроводът "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, няма да направи Германия зависима от Русия за доставките на енергия, подчерта още Ангела Меркел пред студентите в грузинската столица Тбилиси. Тя отново заяви, че Берлин иска да гарантира, че Русия ще продължи да доставя известни количества газ и през Украйна, дори след завършването на "Северен поток 2".

Меркел каза още, че Европа и НАТО не са врагове на Русия. "Русия е важна страна в света. Германия има желание да има добри отношения с Русия. Европа и Русия добре сътрудничат и научават много един от друг, но в същото това време искам да отбележа, че ЕС и НАТО не са врагове на Русия", каза Меркел. 


Относно интеграцията на Грузия в ЕС Меркел каза, че процесът не завършва за пет години. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар