Зима

Зима
Пролет

4 август 2018 г.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората.
 
Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. 

Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.
   
Според външно министерство нашенци ще пращат сигнали за помощ онлайн или чрез смс до българските служители у нас. Звучи добре, модерно е да се правят мобилни приложения, а се оказва и, че не е никак масово внедрено от останалите външни министерства в братските страни в Европейския съюз. Накратко дипломатите ни са осъзнали, че смартфоните са изяли компютрите и таблетите.

Единственият проблем е, че към момента платформата е замислена без и дума да се споменава за човешкия фактор. А това е един от основните проблеми на родната ни дипломация. Служителите, които получават сигналите дежурят по 24 часа и са страшно ниско заплатени. Колко ли? Получават малко над 600 лева месечно. Ще кажете, че са малко, но всъщност не знаете, че тези служители са най-често със средно образование. И тук не говорим за дипломатическите служители.

Един стар виц казва, че истинският дипломат винаги знае какво да пита, когато не знае какво да каже. Такова е и надграждането на обслужването в министерството. Едни хора заминават зад граница, живеят добре, след това се връщат и мизерстват с малки заплати. А същевременно се сменят министри, всеки един от тях със собствено виждане как да се развива дипломацията ни. А проблемите са едни и същи – бавното обновяване на службата заради липсата на кадри, които да работят за мизерни пари.

Предлага се държавна работа: изискванията са два чужди езика, висше образование, компютърна грамотност и поне начален интерес към дълги часове,
 прекарани в изследване на сложни документи. В случай че се явите и спечелите конкурса за работно място, ви предстои година и
 половина изпитателен срок, отново изпит, след това бавно катерене по стълбичката на кариерата. И по-точно: 2 години до първо повишение, 5 до второ, 9 до
 трето и 14 до четвъртото. След всичко това вие все още ще сте в подножието на висшите постове, а единственото,
 което ще расте по-бавно от кариерата ви, ще е заплатата. 


Добре дошли в дипломатическа служба на Република България.

Венцислав Генков, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар