Зима

Зима
Пролет

14 август 2018 г.

Милорад Додик: Престъплението в Сребреница е "договорена трагедия", която доведе до сатанизирането на сърбите

"Трябва да се знае, че 30 хиляди сърби, убити през войната, още чакат правосъдие."
 
Много събития преди и след юли 1995 г. ясно показват, че престъплението в Сребреница е "договорена трагедия", която доведе до сатанизирането на сърбите и осъществяването на плановете на някои западни страни за прехвърляне на колективна вина върху сръбския народ.

Това заяви днес президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик на извънредно заседание на парламента, свикано по негова инициатива, съобщи телевизия РТРС.

Додик предложи на заседанието да бъде преразгледан докладът на предишното правителство на Република Сръбска за събитията в Сребреница през 1995 г. с цел да бъде намален официално признатият брой жертви. В доклада е записано, че в резултат на трагедията в Сребреница са загинали 8700 души.

"Твърденията за геноцид, извършен от сърбите в края на миналия век, продължават. Да припомним срамния опит на Великобритания, която през юни 2015 г. подготви резолюция за геноцида в Сребреница с едностранна квалификация на събитията от юли 1995 г. По молба на Сърбия и Република Сръбска Руската федерация като постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН наложи вето на нечестното британско предложение и попречи за осъждането на сръбския народ", каза Додик в обръщение пред парламента.

Той подчерта, че целта му не е да се омаловажат престъпленията, извършени срещу босненските мюсюлмани, а да се установи истината.

"Свидетели сме, че под влиянието на международната общност правосъдието е селективно. Затова искаме преразглеждане на доклада на комисията за Сребреница, защото в него ги няма сръбските жертви. Трябва да се знае, че 30 хиляди сърби, убити през войната, още чакат правосъдие", каза Додик, цитиран от Glasove.com.

Някои босненски медии виждат инициативата на Додик като част от кампанията му за изборите през октомври.

В края на войната в Босна, на 11 юли 1995 г., силите на босненските сърби, водени от генерал Ратко Младич, избиха над 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница, обявен за защитена от ООН зона, като заровиха телата им в масови гробове. 


Макар че международен съд определи клането в Сребреница като геноцид, сърбите никога не са признали, че техните сили са извършили такова престъпление.
Милорад Додик

Няма коментари:

Публикуване на коментар