Зима

Зима
Пролет

14 август 2018 г.

„Вече никой никого не слуша. И ужасът е всекидневно чувство!”

Днес в България никой никого не слуша. Всеки може да кълне всеки и да си мисли, че е прав в името на своята или на някаква
партийната истина...


Август, както винаги, се оказва горещ месец за българската политика. 

Още от началото на прехода та до днес през август винаги се случват драматични събития, които дават отражение в обществено-политическите отношения: дали ще е палежът на партийния дом, дали ще е нечий палатков лагер, или пък конфликти между премиер и президент, между премиер и главен прокурор, стигало се е дори до свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Тази година главнята на пожара хвърли македонският премиер Зоран Заев. Репликата му, че „Илинденското въстание е македонско” беше проспана в първите три дни от българския политически елит, докато Нинова не скочи и не призова премиера да напусне политиката си на мълчание. Фейсбук вече беше кипнал от гняв.

Вместо премиера се обади външната министърка, но не за да реагира подобаващо на Заев, а да изправи БСП на подсъдимата скамейка: „Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия”. Поведението на Захариева беше в грубо противоречие с поста ѝ на първи дипломат.

След нея премиерът все пак смъмри Заев и се закани, че ще помни думите му, когато дойде време да приемат Македония в ЕС. Заев побърза да потуши пожара, но го направи половинчато: Рече: „Извинявайте братя, българи, и политиците грешат”, но езикът му не се обърна да каже, че Илинденското въстание е българско или поне че е общо дело на българи и македонци.

И родното политическо блато забълбука.

Той ни пързаля, това не е извинение, той е българофоб – изригнаха социалните мрежи.

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки продължи песента на омразата, запята от Захариева, и отиде още по-далеч.
 

„Струва ли ви се редно и нормално председателят на тази партия (визира Нинова и БСП -.б.а.) и членовете ѝ да говорят по темата с Македония? Те дори не се извиниха след 89-та година. Хиляди са безименните гробове, заради предателската политика на БСП. Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел!”

Това преля чашата!

Македонското сърце на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев не изтрая и той изригна: 


"Ангеле, от цялата ви абревиатура ВМРО не ви остана нищо. Вече сте във властта и нямате интерес от революции. Въпросът за Македония никога не е бил за вас кауза, а просто бизнес и път към едни 20 места в парламента. Моля те, не вдигай костите на хилядите загинали за свободата България. Ще събудиш Яне и ще ти каже - „Да живееш, значи да се бориш - робът за свобода, а свободният за съвършенство”. Но ти няма как да го разбереш, защото самия ти си роб, Ангеле. Роб, на когото му е добре в това положение. И да ти кажа - тази “революционна” риторика за разстрел на всички от БСП - тя няма да върне вас патриотите в играта. И следващият парламент, нали знаеш - ще го гледате само от телевизора”.

Ударът беше сериозен.

Ангел замълча.

Нинова обаче реши да действа не толкова емоционално, а институционално и професионално. Написа гневно писмо до Председателя на Европарламента Антонио Таяни, намеквайки, че поведението на евродепутата Джамбазки хвърля „кафяво петно” върху ЕП:
 

„Още по-недопустимо в случая е, че се вменява колективна вина и посоченият за унищожение враг са всички български социалисти - това не просто напомня, а трасира пътя към връщането на най-мрачните времена на доминираната от нацистите на Хитлер Европа. Когато подобни закани излизат от устата на член на Европейския парламент, аз вярвам, г-н Председател, че е Ваше задължение да се разграничите и да предприемете възможните мерки в институцията, която е символ на обединена, мирна и демократична Европа и върху която с поведението си един неин член поставя кафяво петно”.

Работата стана дебела.

Спешно се намеси лидерът на ВМРО, понастоящем вицепремиер и военен министър, който заяви, че думите на Джамбазки са извадени от контекста и настоя днешните социалисти да се извинят за прегрешенията на онази БКП, която под диктата на Сталин насилствено създава македонска нация в Пиринска Македония.

И за капак се обади и пиарката на ВМРО, която разпространи в медиите поста си във фейсбук, граничещ с фашизоидни клетви срещу „мракобесната БКП, чийто днешни наследници от БСП, „вие, онези коминтерновски чудовищща, които изтребихте цвета на българската интелигенция, за да дойдат шумкарите и обирджиите на мандри и да се настанят на жълтите павета по цървули и 45 години не малтретирахте ли, а и сега продължавате за съжаление, да издевателствате над нашата Майка България?... Предците ви са за разстрел, но те отдавна са мъртви... Вие сте виновни наравно с предците си и за убийствата на българската интелигенция и на хората, които са се борили за достойнството и честта на България през вековете? И тяхната памет "се пише"; на Вашата сметка. Вие сте национални предатели!”
Е, след нейните клетви се сетих за репликата на Шекспир в „Макбет”: ”Вече никой никого не слуша. И ужасът е всекидневно чувство!”

Да, днес в България никой никого не слуша. Всеки може да кълне всеки и да си мисли, че е прав в името на своята или на някаква
партийната истина. Настоящи политици се замерват с костите на дедите си, с измамната надежда, че ще прихванат част от техния героизъм.
 

Не!

Да разравяш стари гробове, за да изграждаш нови могили, чудовищно!

Стане ли дума за Македония, БСП е наритвана в ъгъла!
 

Тази драма от българската история, наистина предателство, се лепва винаги на наследниците на онази БКП.

Но никой не си дава сметка, че в ръководството на днешната БСП няма нито един член на бившата БКП, за разлика от правителството и елита на ГЕРБ.

И когато от ВМРО говорят за разстрел на днешните наследници на коминтерновската БКП, май не си дават сметка, че отправят стрелите си и към премиера, и към министъра на правосъдието, и към още поне дузина от висшето ръководство на управляващата партия, бивши членове на БКП или родственици на членове на БКП.

Те обаче не се смятат за наследници на БКП. Защото са се отрекли от нея. Захвърлили са неудобното си минало и се смятат за чисти.

А наследници на БКП са днешните от БСП - нищо, че повечето от тях не са членували в БКП!

Е, в българската история ужасът наистина е всекидневно чувство!

Заев го дебнат в Македония да не каже нещо добро за България, а пък в България се дебнем кой кога е бил комунист...

Трагично!

Вторачили сме се в миналото и не виждаме пътя в бъдещето. Защото се мразим! И няма как да станем единна нация!

Всеки пази едни кости, за да влезе в боя с други кости!

И всичко това може би нямаше да се случи, ако външната министърка си беше на мястото и още на следващия ден бе извикала посланика на Скопие у нас или бе изпратила протестна нота.

Но понеже в българското Външно на отговорни постове са назначени партийци, а не дипломати, затова и реакциите им са партийни. И докато е така, ще преглъщаме жаби, ще въртим езика си, за да угодим на онези, които ни диктуват новата политика.

Впрочем целият този нашенски скандал в България направи на пух и прах миролюбивата балканска политика на Борисов. Който близо година стори чудеса от храброст, за да се опитва да сдобрява Заев и Ципрас, Вучич и Тачи, да доказва пред Брюксел, че Балканите не са барутният погреб на Европа.

Е, не се получава!

Защото българите доказаха, че не стават за мир. И че вместо да загърбят миналото, вадят новите пищови.

Днешното изявление на Джамбазки доказва това: "БСП трябва да мълчат, да се извиняват и да се срамуват", нареди им той и наля още масло в огъня.

Така пожарът ще продължи да гори.

Някои може би сънуват бели нощи или не дай си Боже, гражданска война. Колко му е!
 

Защото всички пороци и уроци на миналото са забравени пред обсебващата страст за властта в настоящето.

Или както казва Хамлет (пак опирам до Шекспир): „Нали в тез тлъсти времена доброто е длъжно да се кланя на порока за разрешение да го спаси!”




Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар