Пролет

Пролет

9 август 2018 г.

Минута мълчание в памет на жертвите в Нагасаки от американската атомна бомбардировка

Във възпоменателните прояви участват представители на 79 държави
 
В Парка на мира в центъра на японския град Нагасаки тази сутрин започна възпоменателна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка над града през 1945 г.

По традиция точно в 11,02 часа - моментът, когато стратегически бомбардировач В-29 пуска над Нагасаки бомбата, наречена "Дебелака" - хората запазиха минута мълчание.

Кметът на града Томихиса Тауе прочете пред присъстващите мирна декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване. После обръщение направи премиерът Шиндзо Абе.

Във възпоменателните прояви участват представители на 79 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ. Тази година на церемониите присъства за първи път генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Вчера той се срещна с оцелели от американската бомбардировка и изтъкна, че те играят важна роля за постигане на свят без ядрено оръжие.

По данни на градската администрация през изминалата година в т.нар. книга на паметта са били вписани имената на още 3500 починали оцелели, с което броят на жертвите на бомбардировката е достигнал 179 000.

В Хирошима при американската атомна бомбардировка и в резултат на последиците от нея досега са починали 314 000 души. В Япония днес все още има около 154 000 оцелели от трагедията. Средната им възраст е 82 години.

Нагасаки е вторият японски град след Хирошима, подложен на американска атомна бомбардировка през август 1945 г. Пуснатата над него от САЩ бомба "Дебелака" била два пъти по-мощна от бомбата с прозвище "Малчугана", използвана на 6 август срещу Хирошима. Въпреки че неточното прицелване и особеностите на релефа донякъде са ограничили пораженията от взрива, последиците са били катастрофални - в момента са загинали 70 000 жители, а градът на практика е бил изравнен със земята.Няма коментари:

Публикуване на коментар