Зима

Зима
Пролет

29 август 2018 г.

Владимир Путин предложи мерки за смекчаване на пенсионната реформа

В същото време Путин посочи, че са необходими решителни мерки заради сериозните демографски проблеми в страната
 
Руският президент Владимир Путин предложи днес серия от мерки за смекчаване на противоречивата пенсионна реформа, която се отрази негативно на рейтинга му, предаде агенция Фран прес, съобщава БНР.

В рядко телевизионно обръщение Путин поиска възрастта за пенсиониране за жените да бъде повишена с 5 години до 60 години, вместо предложените 8 години.

Той предложи още многодетните майки да имат право предсрочно да се пенсионират, като тези които има 3 деца, да могат да излязат в пенсия 3 години по-рано, а при 4 деца – 4 години по-рано. „А за жените с 5 и повече деца да остане както е сега – да могат да се пенсионират на 50 години“, каза Путин.

Той предложи още няколко мерки, които да смекчат пенсионната реформа на правителството, според която жените трябва да се пенсионират на 63 години, а мъжете на 65 години. Сегашната пенсионна възраст е 55 години за жените и 60 за мъжете.

В същото време руският президент посочи, че са необходими решителни мерки заради сериозните демографски проблеми в страната.

Путин предлага промени в продължителността на трудовия стаж, позволяващ предсрочно пенсиониране, като за жените стане 37 години от 40 в сегашния законопроект, а за мъжете – 42 от планираните 45 години.

Той смята, че на онези, на които им предстои пенсиониране по новия закон в идните 2 години, трябва да им бъде позволено да го направят 6 месеца по-рано.

Президентът настоя за въвеждане на понятието предпенсионна възраст – 5 години преди датата за излизане в пенсия, в която работещите да получат допълнителна защита от уволнение. „Необходимо е да се предвиди за работодателите административна, че даже наказателна отговорност за уволнение на работници в предпенсионна възраст, както и за отказ за наемане на работници заради възрастта им“, каза Путин.

Според него за хора в предпенсионна възраст от 2019 г. трябва да бъдат удвоени обезщетенията, които получават като безработни, ако решат сами доброволно да напуснат работата си и не са намерили друга, като срокът за изплащането им да е една година.

Плановете за промени в пенсионната система сринаха одобрението за руския президент до 64% – най-ниското му ниво от четири години.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар