Лято

Лято

29 август 2018 г.

Пореден безумец загина, смазан от два влака

До този момент не е известно да са наложени санкции на оживели нарушители, нито да е изработена система за задължаване на нарушителите да възстановят причинените щети
 
Два бързи влака едновременно преминаха през колата на нарушител, който при задействана сигнализация и спуснати бариери решил да се шмугне между тях. 

На 28 август в 17,10 ч. в междугарието Калояновец-Михайлово, водачът излиза на пътя на влаковете от Бургас за София и влака от Стара Загора за Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).
Пореден безумец загина, смазан от два влака

Логично, когато човек застане с лек автомобил пред два влака едновременно, той загива на мига.

Какво следва обаче? Движението в участъка спира. Пътниците не могат да продължат нормално своето пътуване, защото за пореден път някой е решил, че е по-бърз и по-силен от влак. Те остават „арестувани“ във влака за неопределено време докато вървят следствените действия, макар нито те, нито превозвачът да носи вина.

По показателя за охраняеми прелези, България е на първо място в Европа по брой бариери и звукова и светлинна сигнализация и също така на първо място по брой убити на прелези със задействана сигнализация. От близо 800 прелеза, над 650 са охраняеми. Това означава, че там се спускат бариери, светят лампи с мигаща светлина с диаметър на тенджера и се чува сигнал като за въздушна атака.

Въпреки, че бариерите са спуснати и сигнализацията е задействана, ежедневно хора с каруци, с автомобили, трактори, бусове, камиони пресичат на метри пред идващия влак.

През 2016 г. един от куриозните случаи бе когато москвич се промъква на сантиметри от влака, но с буфера си локомотивът закача задницата на колата и номерът й пада. Водачът пъргаво се затичва назад, прибира си номера и продължава по пътя си.

Другият огромен проблем за машинистите са самоубийците, които лягат на релсите и паническия звук на свирката не ги кара да се отместят.

Машинисти обясняват, че дори да видят нарушителя или самоубиеца и да натиснат аварийна спирачка, спирачният път на един влак, който се движи с 45 км/ч е между 1,2 и 2,5 км. – в зависимост от масата му.

Черна шега на машинистите гласи: „Има ли ви или ви няма на релсите – влакът минава!“

По данни на Националния статистически институт, за 2017 г. произшествията с пресичащи коли на охраняеми жп прелези са 11, загиналите са 16.

В тази бройка не влиза историята с 15 крави, които са оставени свободно до линията край Пловдив. Тогава влакът по направление Стара Загора-Пловдив връхлита върху животните. Нанесени са щети върху локомотива, краварят избяга от произшествието и, намерен ден по-късно, обясни, че кравите сами са решили да излязат на линията.
 

Санкция за нарушението и за претърпените щети от БДЖ не са наложени.

Щетите при всеки подобен инцидент се изразяват в закъснение с часове на влаковете, промяна в графика на всички други влакове по засегнатата линия и то само ако не са настъпили структурни промени по инфраструктурата, заплащане на услугата за автобусен превоз, щети по локомотивите, щети по осигурителната система. При тежките инциденти и пълно объркване в графика на движение, на БДЖ се налага да осигурява автобусен транспорт за стотици пътници едновременно, а от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се заемат със спешни ремонти.

До този момент не е известно да са наложени санкции на оживели нарушители, нито да е изработена система за задължаване на нарушителите да възстановят причинените щети.

В резултат БДЖ е постоянна жертва на вандалства, като най-много са атаките с камъни и въпреки че са вече стотици за последните 15 години, досега нито един от извършителите не е заловен. Само за 2017 г. те са повече от 80, в някои случаи пострадал е машинистът, друг път – някой от пътниците.

В момента от всички мотрисни влакове на железницата, по релсите не пътува нито един, който да не е с поне едно счупено стъкло. Колкото и упорито да се подменят счупените стъкла, веднага се намират нови злосторници, които отново атакуват. За последните пет години, само за подмяната на стъкла, от БДЖ са платили над 250 хил. лева.


Лияна Панделиева, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар