Зима

Зима
Пролет

18 август 2018 г.

Държавата на десетте Б

Имало едно време една държава, чието име започвало с Б.
 
Впрочем, докато четете това, може би все още я има. 

Името на тази държава оставало непроменено почти 14 века след нейното създаване. По някакви причини гражданите на тази държава не успявали да се почувстват напълно горди с това. Причините – една по една.

Бедността била второто Б в тази приказка и като че ли я съпътствала векове наред. Тя не позволявала на обитателите на държавата Б да живеят добре и затова голяма част от тях избирали да живеят в държави с друга първа буква.

Те правели този си избор и заради третото Б – Безхаберието, присъщо на голяма част от управниците в продължение на много десетилетия. То довело дотам, че законите се правели не от юристи, а от хора, умеещи да натискат копче. Така парламентът се приравнил по компетенции с който и да било копирен център. Не че самият той бил нещо друго.

Четвъртото Б било това на Богатството. Да, не всичко в държавата Б било бедност. Имало и богатство, но малцина успявали да си вземат от него. Общото богатство се управлявало предимно в полза на тези малцина. По тази причина мнозинството било бедно.

Логиката ни довежда до петото Б – това на пълната Безотговорност. В каквото и да бивали уличавани мошеници от всякакъв разред, за тях съд нямало. Съдели само джебчиите и тези, които нямали пари за адвокат. А и от затвора всеки можел да излезе, когато си поиска. Така това Б станало основополагащо за прерастването на мафията в държава или обратното.

Шестото Б била Бозата. Тя се леела от канали и ефири денонощно. Основната й съставка, водеща до дълбока и цялостна национална ферментация, били някакви картончета за изтриване. В началото било нещо като игра, но впоследствие цялата общестевена комуникация добила дъх на боза. Вкисната.

Седмото Б било това на Бетона. Той поглъщал всичко – морския бряг, градските градинки, дори къщите на хората изчезнали и те заживели в бетон. Не успели обаче да бетонират в статуи онези, които допуснали това да се случи. Защото те били какви?

Безименни.

Това осмо Б довеждало до истерия хората, които си позволявали да мислят. Защото, съгласете се, не е нормално да има нарушение или престъпление, че дори и държавен провал, а имена срещу това да няма.

Е, имало и други две Б. Нека всеки сам си ги допише според това, за което се сети.

Сигурно ще е правилно.


Евелина Гечева, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар