Зима

Зима
Пролет

22 август 2018 г.

Зависи ли щастието от това да имаш партньор?

Ние непрекъснато сме принудени да вярваме, че поддържането на постоянни и здрави отношения е ключът към щастливия живот.
 
Дали обаче хората, които съзнателно избират живот без партньор, са по-нещастни от тези, които споделят домовете си с такъв? 

Социологът Бела де Паоло вярва, че това не е нищо друго освен илюзия.

Мит едно: Те просто не могат да намерят партньор

Много хора мислят, че необвързаните хора нямат личен живот и мечтаят да срещнат близък човек. Проучвания, проведени от американски социолози през 2005 г. и 2010 г., показват, че повече от половината от  тях не се стремят да създадат семейство. Повечето от тези, които искат да останат свободни, вече имат опит в семейния живот и последвал развод. Разведените мъже изразяват по-голяма готовност да се оженят отново.

"Аз напълно разбирам хората, за които самостоятелния живот е съзнателен избор, защото аз самата съм такава. Нямаме намерение да променим нищо в битието си. Ние изобщо не сме разочаровани от любовта и не се страхуваме да бъдем отхвърлени. Обичаме живота си и искаме сами да решаваме колко време и с кого да комуникираме", обяснява Бела де Паоло.

Мит две: Страдат от самота


Най-вероятно четете в медиите, че хората с брак се чувстват по-щастливи и живеят по-дълго. Обаче твърдението, че тези, които нямат, са по-малко щастливи, нямат основа. Брачният статус изобщо не оказва влияние върху продължителността на живота. В едно изследване на Университета в Мичиган била изследвана група от хора в продължение на 8 години и периодично отговаряли на въпроса "Колко щастливи сте?".

Тези, които са били сами и после се женят, се чувстват по-радостни през първата година след сватбата. След това обаче мнозинството се върна на предишното си ниво на самосъзнание и оценява щастието си или не, както преди брака. Това се отнася само до онези хора, които не възнамерявали да се развеждат. Онези, чиито очаквания не са били изпълнени, се чувствали много по-нещастни в брака до момента на развод. По-късно се нуждаели от период на рехабилитация, за да достигнат до същото ниво на психическо благосъстояние, както преди брака.

Мит три: Те имат по-лошо здраве


В общонационално проучване в САЩ, проведено миналата година, 82,9% от омъжените анкетирани съобщават, че здравето им е добро или отлично. Това без съмнение е много високо. Нека да видим обаче как се случват нещата с нашите "нещастни и болни самотници"? Сред тези, които никога не са се оженили и живеят без партньор, 81,6% са определили своето здраве като отлично или добро. Както можете да видите, разликата е изключително малка. Твърдението, че семейните хора живеят по-дълго, се базира само на едно класическо проучване, в което през 1921 г. са били интервюирани група от хора. Всички други, направени през последните десетилетия, показват, че брачният статус изобщо не оказва влияние върху продължителността на живота.

Мит четвърти: Те са егоисти

Необвързаните често са определяни като разглезени деца, на които не може да се разчита. Те не са свикнали да поемат отговорност и мислят само за собствените си интереси. На този фон семейните хора изглеждат надеждни приятели, внимателни роднини и отговорни работници.


Едно от последните проучвания на Университета на Пенсилвания опровергава този мит.

Оказва се, че семейните обръщат много по-малко внимание на възрастните си родители, отколкото необвързаните. Последните не само по-активно се грижат за по-възрастните членове на семейството, но и повече комуникират с братята и сестрите си. Много по-вероятно е те да помогнат на приятели и съседи. Женените се фокусират изключително върху себе си и върху децата, а "сингълите" са по-отворени към света и другите хора.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар