Зима

Зима
Пролет

29 август 2018 г.

Минчо Спасов: Според нашия съд излиза, че цар Борис ІІІ незаконно е живял в тези дворци

Като второ изгнание, определи Симеон Сакскобургготски отношението на държавата към царските имоти.

Това каза той по време на визитата си в Рилския манастир, на панихида по повод 75-ата годишнина от кончината на цар Борис III.

Изказването на Сакскобургготски идва след като Софийския градски съд реши, че дворецът "Врана" е собственост на държавата. Споразумение за царските имоти с държавата според бившия премиер Симеон Сакскобургготски не е на дневен ред, защото действията на институциите го карат да се чувства омерзен.

Юристът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов коментира пред Bulgaria ON AIR, че имотите не са лични на Симеон Сакскобургготски, а са наследство от цар Борис III.

"Симеон Сакскобургготски не ги купил чрез приватизация, чрез мениджърска или друга сделка", настоя Спасов.

Според него решението на Софийския градски съд и преди това на Върховния касационен означава, че българските царе никога не са имали частна собственост и са нарушавали Търновската конституция, в която се казва, че царят и неговото семейство не може да ползва държавни имоти.

"Излиза обаче според нашия съд, че царят незаконно е ползвал тези имоти от 1918 година до 1943 година, може би ще трябва да плаща наем, че е живял в тези дворци", добави още Минчо Спасов.

Бившият депутат добави също, че е фалшификация на медиите, че Симеон Сакскобургготски е дошъл, за да си вземе имотите, защото те не са негови, а на цар Борис III.

Юристът обясни, че следващата стъпка на царската фамилия е съдът в Страсбург, където по думите му няма съмнение, че решението ще е в полза на Симеон Сакскобургготски.


Той разкри, че през 2009 година е имал разговори с Бойко Борисов по казуса. 

"В него той ми каза "Вечерях с царя и му казах, че онези хора, ако не се оправи – ще му вземат имотите". От този разговор си вадя извод, че царят не е искал да удари коляно пред онези хора, че Борисов е ударил коляно и те го ползват като посредник. Имам предположение, че онези хора са родните олигарси, които се занимават с асфалт, хазарт и артефакти", каза още Минчо Спасов.
 

Минчо Спасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар