Зима

Зима
Пролет

14 септември 2018 г.

Тука има - тука нема 10 милиона

Колко скрита е картинката на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и кои са маймуните в случая?
 
Всички познават играта „Тука има - тука нема“. 

Появи се в мътните години в началото на демокрацията и в нея „изгоря“ много народ, включително и аз няколко пъти.

Директно на тротоара сръчен мъж показва на участника под коя от няколко кутийки се намира топче, започва да ги размества и трябва да познаеш накрая къде е то. На пръв поглед изглежда, че ако играещият има бърз поглед, ще отгатне, но това никога не става и той губи залога. Не защото никой не може да проследи макар и бързото разместване на кутийките, а защото играта не е честна. 


Измамниците използват няколко начина, за да не може да се познае – те или вдигат кутийката с топчето и играещият остава с впечатлението, че не е познал къде е то, или при разместването сръчно въртят топчето от една в друга кутийка, без това да бъде видяно и така го крият. 

Има и още номера, но изброяването им не е важно. Резултатът е мошеничество на квадрат. Едно виждаш, друго излиза. Плачевна измама. Но тази игра лови балъци и до днес, макар и не толкова масово като преди години. 

Сетих се за тия „вълшебни“ кутийки, когато от техни по-големи посестрими започнаха да изскачат стотици левове и евро, скътани от близки и роднини на хотелиерското семейство Арабаджиеви. Бутнеш тук – оп, 150 000 лв., бутнеш там – ааа, 2,5 млн. евро. Вълшебна работа. 

И ако погледнеш отстрани на ситуацията с повдигане на обвинения, арести и международно издирване, кошерът е адски разтревожен. Асовете са в ступор, а едни разбунени мравки продължават да теглят пари от банки и да ги разнасят насам-натам, щурайки се. Явно има какво да се крие. 

Ден след като апелативният спецсъд остави в ареста наследника на бизнесмените и две счетоводителки, едни 500 000 лв. си пътуваха в хартиени пликове в джип край морето, придружени от човек, свързан с управлението на една от разследваните фирми на Арабаджиеви. 

Играта е почти като „Тука има – тука нема“. Хоп, поп, къде е топчето. Едно се вижда, а какво ли ще излезе? Дали Арабаджиеви ще бъдат върнати в страната? Ще дават ли обяснения? Колко дълбоко ще се стигне? Коя е истината за тях? 

В детството ми имаше един симпатичен възрастен фотограф, в чието студио обожавах да ходя. То беше много ретро, като собственика си. Докато нагласяше на стола клиентите си, осветлението и апаратурата, чичо Мартинов неизменно декларираше прословутата си фраза: „Фото Мартинка – скрита картинка, мръднеш малко – маймуна излезеш, мръднеш много – хич те няма“. 

Въпросът е колко скрита е картинката на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и кои са маймуните в случая.


Мария Кадийска, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар