Зима

Зима
Пролет

14 септември 2018 г.

Слънце грее, инвестиции валят

Да ни е жив и здрав премиерът, че без него увяхваме!

Тази година - части за вратите, догодина - цели самолети! Това си пожелаваме по повод откриването на завода на френската група "Латекоер" край Пловдив. 


Същото правим всеки път, когато читав инвеститор сложи камък върху камък в българската икономика. И не е да не оценяваме позитивно ставащото. Но чуем ли фалшивия патос -  всичко се изпарява.

"С това производство, с тези заводи се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от Европа. Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме завод за производство на авиочасти. Доказахме, че е по-добре да сме партньори в ЕС и България  да има производство. Проблемът е с работната сила. Защото тези, които правят инвестиции, искат още работници“, рече премиерът.

Стоп кадър. Че откога пък се борим за независимост от Европа?! И как ще я постигнем, като драпаме за парите и технологиите й?! Дали пък няма сделка срещу едно заводче да купим още от най-скъпите хеликоптери?! А работниците съвсем не е ясно откъде ще дойдат, ако не започне обратен наплив на емигрантите и гастарбайтерите от чужбина. Тук се раждат и отглеждат предимно кучета, а те за тази работа не стават.

И още. "Преди 10 години инвестициите бяха в соларни паркове, възобновяеми енергийни източници и други подобни, които вдигнаха цената на тока. След това бяха инвестициите в централите "Марица" - 1 и 3. Разпродадоха се електроразпределителни дружества, изкупиха се търговски вериги, където капиталът излиза обратно от България", продължава министър-председателят.

Странно, досега не бяхме чули за тези предпочитания. Инвеститорите в строителството, търговията и соларните паркове нито са изначално лоши, нито са зле представени във властта. На един от тях премиерът беше съгласен да продаде активите на ЧЕЗ. И американските централи само ги дъвчат, а те май не били съвсем американски. Колкото до излизането на капитала от България, назначените ни бизнесмени се справят не по-зле по офшорна линия.   

Какво пък да правим със статистиката, която сочи срив на чуждестранните инвестиции - да се правим, че я няма ли?! Само преди две седмици Българската стопанска камара оповести данни, според които за последните 10 години те са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. Точно в този период управленските ни висини бяха огрявани от сегашния ни ръководител.

Това лято той като никога огря всички точки на новото инвестиционно Елдорадо: "Аз не съм на СПА център като БСП, аз работя - откривам училища, технологични паркове, зали. Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да й покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата - какво сме направили, а не какво ще направим. Ако няма комунисти на власт, всичко ще ни е наред!" 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар