Зима

Зима
Пролет

14 септември 2018 г.

Протестна пътна мрежа

Ако искате нов асфалт - протестирайте. И по възможност си издействайте тв изява.
 
След такъв сценарий Агенция "Пътна инфраструктура" показа, че под натиск може да работи бързо. 

В началото на годината хора от Северозападна България няколко пъти блокираха главния път за Видин и вече са в ход поръчките за разширяването на пътя от Ботевград до дунавския град. Пак заради протестите пътят край Своге бе преасфалтиран, след като преди това нито сигналите на гражданите и НПО-тата, нито предписанията на МВР са успели да задействат пътните чиновници. Сега протест бе обявен от гражданите на родопските села Загражден и Белица - на 14 септември те се заканиха да блокират пътя Пловдив - Смолян, тъй като 8-километровото шосе, което ги свързва, е в окаяно състояние. И изведнъж се оказа, че АПИ е готова да възложи ремонта.

Историята със селския път е повече от куриозна, но показва начина, по който работи пътната агенция. Поръчката за ремонта за 3.8 млн. лв. е обявена на 11 септември 2017 г. На 7 ноември е проведено и заседание на оценителната комисия, на което са отворени техническите оферти на кандидатите. Протоколът обаче е публикуван повече от три месеца след съставянето му. Това забавяне обаче е нищо в сравнение със следващите 7 месеца, в които по тази поръчка буквално нищо не се случва. Раздвижване настъпва едва когато е обявен протестът и на 11 септември е публикувано съобщение, че на 14 септември предстои отварянето на цените на допуснатите кандидати. Това са "ИСА 2000", обединение между ЕЛА и "Пътстрой", "ПСТ груп", "Галчев инженеринг", "Мегаинвест – холд" и консорциум на "Агромах" и "Пътища Пловдив".

Обяснението за бавността може да варира - например чакане на финансова мотивация или на заповед кой да спечели. Тук дори не може да се ползва рутинното обяснение за забавата, тъй като жалби не е имало. 


За сравнение - пътната агенция може да е бърза, когато е за свои цели. Например само в рамките на един месец миналата есен АПИ успява да проведе процедура и да подпише договор за доставката на джип за нуждите на ръководството си срещу 84 хил. лева.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар