Зима

Зима
Пролет

15 септември 2018 г.

Бюджетната заплата - 10% щастие. Но надали?

Сред възгласите "Ура!" и "Браво!" на издържаните с държавни пари  медии, възникват куп макро-, мидъл- и микроикономически въпроси...
 
Задава се 10% щастие за всички, които са на бюджетна ясла. Няма да има нито ваши, нито наши - съобщи премиерът. 

Денят на десятъка в плюс ще е навръх Новата 2019 г. - на 1 януари. Освен това премиерът ощастливи и заетите в частния сектор: "Скокът на заплатите в бюджетната сфера ще повлече и останалите сектори", заключи той.

И точно тук - сред възгласите "Ура!" и "Браво!" на издържаните с държавни пари  медии, възникват куп макро-, мидъл- и микроикономически въпроси. За сметка на орязването на кои сектори ще се намерят нужните на властта 700 мл. лв. допълнителни разходи за труд. Защото увеличените заплати водят и до автоматическо повишаване на други разходи за труд като осигуровките, а държавата ни не печата пари.  Хазната  само гълта  наготово от физическите и от частните юридически лица под формата на налози, такси и други тегоби.

Впрочем е възможно с окървавено от мъка сърце  властта да се раздели с някаква част от досегашната си любима практика - да свива предварително приходната част на бюджетите и след това да формира излишък, който да се разпределя с ПМС-та. Така хем се заобикаля конституцията на страната, хем се финтира парламентът, който трябва да приема сметката на държавата, хем парите в повече служат за самореклама на властта. Защото, ако точно са отчетени приходите на властта за следващия годишен период, то излишъкът може да идва само от неизпълнени разходи, които си е нарушение на приет от парламента закон, или от по-висока от прогнозираната с държавната сметка годишна инфлация (растат приходите от ДДС и акцизи), или от изненадващ ръст на БВП над планирания, което е увеличило и доходите на хората и на фирмите.

Второ, под виковете "Осана!" на адептите на властта, които имат основание за радост при новината за десятъка увеличение на бюджетните заплати, мрачните опозиционери задават куп резонни въпроси. Дали това увеличение не се прави с цел подкуп на част от избирателите точно преди европейските и местните избори следващата година? Дали властта не се стреми да направи добро впечатление на политически лабилния електорат след издънките, които доведоха до спад на електоралната подкрепа за ГЕРБ според "Медиана". Става дума за фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик" и катастрофата със 17 жертви край Своге.

Пък и възниква съмнение, че десятъкът ще донесе щастие на всички бюджетари. Тези дни стана известно, че Комисията за борба с корупцията и за отнемане на незаконното имущество е обявила куп нови работни места с основна заплата от 510 лв за юристи. Смешно, нали. С увеличението ще станат 561 лева. И с такава заплата тези хорица ще гонят корумпираните? Смешно, наистина смешно!

Така че схемата вече започва да се очертава: десятък върху бюджетните заплати и хвърлянето на двамина олигарси на лъвовете, за да ги разкъсат. Задават новата морално-етична мярка. С една дума, се връщаме към времената на римските цезари, които купували народната лоялност с хляб и зрелища.

На този фон - малко слънце и малко облаци, както биха казали синоптиците, които бягат от БАН заради глада, остава един резонен въпрос. Как премиерът си представя, че в частния сектор ще се раздадат автоматично някакви хипотетични десятъци върху заплатите следващата година? Частникът живее само от едно - от продажбите на стоки и услуги, и би увеличил заплатите на наетия от него персонал само когато тези увеличени разходи за труд ще му осигурят накрая една добра или по-висока печалба. Освен това повечето български фирми, дори износителите, предлагат продукти с ниска степен на обработка и съответно ниска добавена стойност, което прави едно 10% увеличение на заплатите в тях доста проблематично. От друга страна, почти е изчерпан и резервът за оптимизиране на броя на наетите при едно бъдещо увеличение на техните заплати. Така че при частниците големи резерви няма за тотален десятък върху трудовите възнаграждения.

Но както е казал българският народ страдалец: Ще видим! Всички искаме да сме оптимисти, но засега на хоризонта се вижда само една минорна дрезгава светлина...



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар