Зима

Зима
Пролет

26 септември 2018 г.

С над 2 млрд. лв. годишно българите дофинансират здравната система

Само 6% от българите са съгласни да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка, но в същото време голяма част доплащат много повече пари.

Това каза Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч", която представи проучване, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Проучването е осъществено в периода 23 юли - 3 август сред 1017 души.

Данните бяха обявени на дискусия, на която здравният министър Кирил Ананиев представи нови варианти за осигурителен модел. Те предвиждат пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително допълнително застраховане.

С над 2 млрд. лв. годишно българите дофинансират здравната система. Парадокс е, че има огромни преки плащания, но едва 35 на сто от запитаните знаят върху какъв доход се осигуряват, като само 21 на сто знаят точно колко средства внасят за здравна осигуровка.

Само 7 на сто твърдят, че са проверили здравното си досие. Липсва икономическа заинтересованост у хората да проследяват какви средства отделят, а в редица случаи се чувстват зависими от лекарите и не проявяват интерес от такъв контрол, показва още проучването.

Над 40 на сто от участниците настояват за високоспециализирано лечение, повече инвестиции в апаратура и обновяване на болниците. Всеки трети иска да има достъп до съвременните лекарства, както и да се проследява ефектът от лечението, предаде БТА.

Над 51% от запитаните смятат, че е възможен нов модел, който да е от полза за лекарите и пациентите. Кредитът на доверие е крехък оптимизъм и той трябва да бъде използван, каза Димитрова. Според 81 на сто от анкетираните трябва да има силен контрол върху изразходването на средствата и качеството на лечението.

От запитаните 39 на сто твърдят, че трябва да има допълнителни фондове, а не само НЗОК. Хората нямат склонност да доплащат повече за здравна осигуровка, ако не се премахне доплащането.

Промяната в действащия модел е наложителна, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, но подчерта, че когато приключат дебатите и се постигне висока степен на съгласие, тогава ще се тръгне по пътя на законодателните промени.

Основните принципи, залегнали в предлаганите промени, са нов тип контрол, конкуренция между финансиращите органи - НЗОК и здравните застрахователи, премахване на негрегламентираните плащания и модернизация на здравеопазването, обясни той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар