Зима

Зима
Пролет

1 септември 2018 г.

Кой уби Александър Захарченко?

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за смъртта на командира на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко.
 
Той загина вчера при експлозия на бомба в кафене в Донецк. 

Администрацията на президента на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) потвърди, че Захарченко "е получил смъртоносно нараняване" след взрив към 17,30 ч. (и българско време) в ресторант "Сепар".

"Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя обвини прозападните власти в Украйна, че вместо да изпълнят Минските споразумения и да търсят решение на вътрешния конфликт, "киевската партия на войната реализира терористичен сценарий, обърквайки допълнително и без това сложната обстановка в региона".

"Смъртта на Захарченко показва, че Киев е решил да започне кървава борба и се е отказал от обещанията си да търси мир", каза Захарова, цитирана от Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, призова Захарова. 


"Като се има предвид марионетността на политическата система на Украйна, международната общност трябва и да контролира това разследване", допълни тя.

Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също обвини украинските власти, че стоят зад покушението, предаде ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че убийството на ръководителя на сепаратистите в източната Донецка област Александър Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори".

"Всички обвинения, които може да бъдат чути от руската страна, не са верни", каза говорителката на ССУ Елена Гитлянская.

Александър Захарченко

Няма коментари:

Публикуване на коментар