Зима

Зима
Пролет

1 септември 2018 г.

Разследват Ветко Арабаджиев и членове на семейството му за пране на пари и данъчни престъпления

Иван Гешев: Има доказателства, че вероятно лицето собственик на хотел „Маринела“ с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари
 
Известният хотелиер Ветко Арабаджиев, членове на семейството му и подставени лица са разследвани за пране на пари и други данъчни престъпления. 

Това стана ясно от думите на заместника на главния прокурор на Република България Иван Гешев по повод акцията на Специализираната прокуратура в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

"Има доказателства, че вероятно лицето собственик на хотел „Маринела“ с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари", уточни той.

По неофициална информация синът му Вълчо Арабаджиев е задържан, предаде бтв.

Относно това, че в този хотел са се състояли едни от най-важните европейски събития и може ли да се окаже, че всъщност е точено ДДС от пари, дадени за Европредседателството, Иван Гешев заяви: „Няма такива данни. Няма кой да точи пари за Европредседателството. За да спечелиш определени обществени поръчки, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма общо с предмета на разследването, което ви описвам“.

По думите на Гешев се извършват претърсвания на помещения в хотел „Маринела“, които са ползвани от лица, които са обект на разследване и това не означава, че по някакъв начин целият хотел е организирана престъпна група.

„Това кой е собственик на този хотел към момента не е предмет на разследване. Предмет на разследване е, че това лице с определен кръг хора вероятно, към този момент има доказателства, са извършвали данъчни престъпления, пране на пари, участие в организирана престъпна група с други фирми. Част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но не и дейността на този хотел“, заяви той.
 

По думите на Гешев има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел „Маринела“, които са извършили престъпления.

„Предстои изземване на определени МПС-та като веществено доказателство. До момента са намерени дребни суми от рода на 150 000 лева като очакваме доста по-големи суми“, заяви той.

"Около 10 лица са задържани до този момент след акцията", добави Иван Гешев.

„Собственикът на хотела, ако използвам думата „собственик“, по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“, допълни той.

На въпрос дали 10-мата задържани са служители на Ветко Арабаджиев, Гешев отговори: „Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Подставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми“.

„Ако говорим за евентуални обвинения за пране на пари, защото към момента няма привлечено в качеството на обвиняем нито едно лице, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Делото по случая е образувано преди 10 дни. Периодът, който обхваща е от началото на 2018 година до сега“, заяви още той.

Ветко Арабаджиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар