Зима

Зима
Пролет

23 септември 2018 г.

Боят по контрабандата - гласовит и безшумен

Фалшивите новини са първи братовчеди на теориите на заговора.
 
Колкото и да ги разпознаваш, все ще се намери кой да ги продуцира и възпроизвежда. 

Пък кое - лъжа, кое - истина, Божа работа!

Напоследък управляващите бият барабанен огън за погрома над контрабандата.  Завчера премиерът Бойко Борисов я обяви за тръшната в партер в компанията на прокурорски, полицейски и митнически шефове. Прословутото преброяване на изхвърлените цигарени опаковки показало пореден срив в незаконния тютюнев бизнес за второто тримесечие на годината - този път от 5.8  на 4.7 % процента в края на юни. За сведение - при отчета на предишния спад заместник-главният прокурор Иван Гешев изрази притеснение, че "когато незаконната търговия стане нула - тогава няма да има какво да отчитаме“.

Най-добре го казва обаче Борисов: "Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията, защото за подобни нелегални производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър. Тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда. Това не им се харесва на олигарсите. Виждате, веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват "Майбах“ и "Ролс-Ройс“, това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Свалихме под 5% контрабандата на цигари, а по същия начин се работи срещу незаконното производство и търговия с алкохол, горива, захар и месо. Така че всеки да спазва закона!“

Проста и желязна логика, мъдър и справедлив бащински тон - хубаво е това говорене. Но пустото доверие го няма и при тази реалност няма откъде да дойде. Как да разбираме например признанието, че "прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум". Можели да покажат много филми, но наблягали на професионалното събиране на доказателства. Ти да видиш - тишина, под която се крият гръмовни успехи!

И в тишината - гръм! Удариха един от недосегаемите на прехода - алкохолния бос Миню Стайков. Тук нищо не беше скрито. Борисов го сочи като  пример за антикорупционна политическа воля. За внезапно откритите по едно и също време други няколко нелегални цигарени цехове в страната също шумно се похвалиха. Което ни кара да подозираме, че преди това нищо не е правено. Или е правено контролирано, за което свидетелстват и откровените признания на местните, че поназнайвали отдавна за дълбоко конспиративния бизнес.

Чудим се също дали триумфалните отчети са повече за електората, или повече за големите началници. Тъй наречената  “Инициативата за борба с незаконната търговия“, която ги прави, е обединение на големите в бранша - "Бритиш Американ Табако", "Булгартабак Холдинг", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България". Обяснимо е да негодуват от контрабандата, спор няма. Само че някои карти доста се омешаха и е трудно да се разбере кой кого повече надцаква. 

"Булгартабак" остана вече почти без собствени марки след прословутата сделка, с която повечето от тях бяха продадени на "Бритиш Американ Табако". После те бяха ребрандирани с популярни марки на световния тютюнев гигант и производството им продължи в други страни. "Зли" езици твърдят обаче, че купувачът отказал да плати на продавача последната част от цената по сделката, преди процентът на контрабандата да спадне под определен процент. Пък той бил почти същият  като постигнатия в последния отчет за тримесечието. 

Зад "Булгартабак" и продажбата му  стоял - казват, Пеевски. А след нея - пророкуват, тютюневият холдинг бил пътник. А някои съвсем се оливат със сюжета, че "Инициативата" обслужвала директно бизнес депутата. И че имал пръст в удара срещу Стайков и нелегалните акцизни структури, след което спецсъдиите разбрали отнякъде, че ще е лошо, ако го пуснат от ареста.

Няма лошо, щом е налице полезен ефект. Но е притеснително, когато шумните хвалби и публични отчети вървят паралелно с твърдението, че "прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум". 


И пълна (не)яснота - как, кога и за кого всъщност работят.  


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар