Зима

Зима
Пролет

29 септември 2018 г.

Акад. Г. Марков: Ние не се борим за власт, искаме помирение, единение

"На латински има една мисъл - едни живеят за политиката, други - от политиката."
  
"Когато беше Великото Народно събрание застъпвах становище, че България трябва да бъде президентска република, защото 240 души носят колективна безотговорност. Ние като народ и не само ние - в Източна Европа, има една носталгия към силната ръка, когато виждаш един човек да отговаря за народа, виждаш ли силна ръка, значи в държавата ще има ред."

Това заяви по Канал 3 историкът акад. Георги Марков.

Запитан дали неговият Комитет за национално помирение и единение ще прерасне в партия, акад. Марков заяви: "Знам, че има съмнения, защото и Симеон направи движение, и Бойко от движение направи партия. Но ние не се борим за власт, искаме помирение, единение. В Комитета е писателят Антон Дончев, капитан Петко Войвода, нашият голям актьор Васил Михайлов, Цветана  Манева", обясни историкът.

Той изтъкна, че има непоносимост към партиите, защото е от офицерско потекло. "На латински има една мисъл - едни живеят за политиката, други - от политиката. За съжаление повечето от съвременните политици се обогатяват от политиката", констатира акад. Марков.

Той разясни, че Сдружението е инициатива за единение. "Ние сме изработили от 3-4 години национални цели и приоритети.  Вероятно на 20 октомври Сдружението за инициатива за единение ще свика събор за единение. Обръщението на президента е по линия на комитета, който аз оглавявам. Ще се реши кой да бъде поканен", посочи още акад. Георги Марков.

Академик Георги Марков

Няма коментари:

Публикуване на коментар