Зима

Зима
Пролет

29 септември 2018 г.

Комисионно

Новите камери на КАТ са гола вода, пожарните автомобили не струват пукната пара, но някой си е прибрал комисионната от обществените поръчки за тях...

Зле му потръгна на новия вътрешен министър Младен Маринов. 

Бившият главен секретар и професионалист № 1 в министерството наследява тежки проблеми, свързани с някои обществени поръчки, станали по време на предшественика му Валентин Радев. Едната е за прословутите камери, с които МВР се надяваше да намали жертвите по пътищата, като въведе по-ефективен контрол с тях. Оказва се, че устройствата "Стационарни преносими уреди за контрол на скоростта ARH CAM S1", за всяко от което е платено по около 20 000 евро, не струва и пукната пара. Те или произвеждат дефектни снимки, или изобщо не го докарват дотам. Камерите са купени с обществена поръчка миналата есен и са раздадени на 28-те областни дирекции на КАТ в страната.

Всъщност Маринов също има принос за този гаф, защото по това време е бил главен секретар на МВР. Радев се подслони в парламента, но Маринов трябва да обясни защо са хвърлени толкова пари на вятъра. Ако, разбира се, въобще влезе в обяснителен режим.

Обяснение трябва да даде и партийният строител на ГЕРБ, шефът на парламентарната група и председател на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Той пък го дължи за обществената поръчка от 2012 г., с която бяха закупени специализираните противопожарни автомобили Ивеко Магирус TLF 3000/300  на обща стойност около 800 000 лева. Пожарните се оказаха куци коне - занасят на завоите при малко повече от 50 км/час, спирачките им се задействат без причина, двигателите спират по време на гасене на пожар, бавно подават вода към маркучите. Все такива дефекти, които правят живота на пожарникарите непоносим.

Обаче обществените поръчки са проведени, на изпълнителите е платено. А комисионите сигурно вече са похарчени. 


Но няма страшно, ще купим нови камери и автомобили, ще има нови комисионни. Другото не е важно. 


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар