Зима

Зима
Пролет

5 септември 2018 г.

Миню Стайков - между алкохолния и зърнения бизнес

Името на "СИС Индустрийс", създадена през 90-те години на 20 в. и в миналото е забърквано в скандали


Специализираната прокуратура обяви, че е започнала проверки в офисите на три фирми, които са разследвани за пране на пари. 

Тази сутрин прокурори са направили обиск на помещения на "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, като са задържани десетима души, между които и контролиращият конгломерата Миню Стайков, съобщи с уговорки зам.-главният прокурор Иван Гешев. Разследването е за пране на пари от нелегален бизнес с цигари в Карнобат.

Кои са компаниите, контролирани от бизнесмена

"СИС Индустрийс" е вторият по големина играч в алкохолния бизнес в България след "ВП брандс интернешънъл" ("Винпром Пещера"), а негови утвърдени марки са "Савой" и "Карнобадска гроздова".

В класацията на "Капитал" Топ 30 за сектора "Храни и напитки" (част от по-голямата класация ТОП 100) "СИС индустрийс" е на 19 място за 2017 г. с две места по-високо от предходната. Приходите на компанията се повишават за година с 4.05% до 99.5 млн. лв., макар печалбата да пада на 1.6 млн. лв. при 3.5 млн. през предходната.

В последните години дружеството инвестира в лозя. Компанията обработва десетки хиляди декари лозови насаждения - собствени и под аренда в общините Карнобат, Сунгурларе и Стралджа. Нейни брандове вина са "Сайкъл", "Дежа вю", "Братя Минкови" и други.

Компанията има 680 служители, с 11% повече спрямо година по-рано. Съдружници в "СИС ИНдустрис" са "Нет Акуизишън" АД с 48.24%, "Екуити Файнанс" АД - 47.8%, Стефан Горинов с 2.2%, Десислава Крумова Николова - с 1.2% и Рени Стайкова с 0.6%, сочи справка в Търговския регистър.

"Топаз мел", в която Стайков е управител и мажоритарен съдружник, обхваща зърнения му бизнес, основан през 2008 г. Негова основа е мелничен комплекс в Карнобат, към който се отглежда зърно на 43 000 дка собствени земеделски земи.

Името на "СИС Индустрийс", създадена през 90-те години на 20 в. и в миналото е забърквано в скандали. По времето на кабинета "Костов" при операция "Градус" срещу контрабандата на алкохол "СИС индустрийс" е спомената като нелегален вносител на спирт. Следващата шумна акция в компанията е през 2005 г., когато са иззети 11 хил. бутилки алкохол с фалшив бандерол. Следствените дела обаче потънаха и до присъди не се стигна.

В по-ново време синът на Стайков - Стайко, беше заподозрян за източване на ДДС в операция "Захарно петле" по времето, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов (ГЕРБ). През 2012 г. се разследваше внос на захарни продукти, предназначени за големите производители на захарни изделия и на алкохолни напитки. Стайков - младши беше издирван и сам се предаде в полицията, но по-късно разследването срещу него беше прекратено.

В миналото "Капитал" писа, че Миню Стайков е бил близък с президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов. През 2003 г. държавният глава го награди с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като радетел за тракийската кауза и спонсор. 


Година по-късно по повод Трифон Зарезан президентът посети винпрома в Карнобат за откриването на нови технологични линии и получи като подарък от Миню Стайков ловна пушка "Меркел", германско производство, с колекционерска стойност.
 Миню Стайков


Dnevnik.bg   

Няма коментари:

Публикуване на коментар