Зима

Зима
Пролет

13 септември 2018 г.

Министерските оставки отпаднаха от НС

Причината - липсата на указ на президента Румен Радев, с който той да освободи от поста главен секретар на МВР кандидатът за вътрешен министър Младен Маринов
 
Изненадващо оставките на тримата министри и смяната им с нови отпадна от дневния ред на парламента.

Причина за това стана липсата на указ на президента Румен Радев, с който той да освободи от поста главен секретар на МВР кандидатът за вътрешен министър Младен Маринов.

В сряда правителството прие решение, с което предложи на държавния глава да го освободи от поста.

Според разпоредбите на Закона за МВР главният секретар на силовото ведомство се назначава и се освобождава от президента.

Така че Младен Маринов може да стане министър само след като бъде освободен от ръководното място, което заема в момента, а Румен Радев, от когото зависи това, участва в срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която ще се проведе днес и утре в столицата на Латвия – Рига.

Очакванията на депутатите са били до края на работния ден вчера в деловодството на НС да постъпи указът за освобождаването му, но такъв не е постъпил.

И понеже предложението на Министерския съвет до НС е тримата стари и тримата нови да бъдат освободени и назначени с едно решение, шефката на парламента Цвета Караянчева предложи точката за промените в кабинета да отпадне от дневния ред на депутатите.

121 се съгласиха с предложението й, 23 бяха против.

Тя увери, че след като бъде получен указът на президента, веднага ще бъдат обсъдени оставките и назначенията на новите министри.

Оставките на тримата министри Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски вчера бяха внесени в парламента от премиера Бойко Борисов, заедно с новите предложения, припомня Dnes.bg.

Имената на тримата номинирани от ГЕРБ за нови министри бяха обявени след Коалиционния съвет в понеделник.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е предложен да оглави транспортното министерство, за поста в МВР бе предложен досегашният главен секретар на министерството Младен Маринов.

Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова се предлага да поеме регионалното министерство. Тя е била зам.-кмет на Враца и е член на ресорната парламентарна комисия.

Това е втори ремонт на кабинета "Борисов 3" за малко повече от година, след като премиерът вече смени първия си министър на здравеопазването ген. Николай Петров с Кирил Ананиев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар