Зима

Зима
Пролет

30 септември 2018 г.

Как да спестим от обслужването и ремонта на автомобила

Пет съвета за намаляване на разходите, без това да се отразява на качеството

Обслужването на един автомобил не е от евтините удоволствия и както показва практиката, плашещите разходи до голяма степен са обусловени от високата цена на резервите части. 


Има обаче редица начини сумата за ремонт или годишно обслужване на превозното средство да бъдат намалени, без да се прави компромис с качеството на услугата. За целта трябва да се спазват няколко прости правила.

Ето кои са те:

Помислете добре, преди да се обърнете към малките търговци

Необходимата ви резервна част се предлага от няколко магазина и се чудите какво да направите? Изберете по-известния от тях, тъй като той със сигурност има по-добра репутация на пазара и шансовете да получите менте, вместо качествен детайл, се свеждат до минимум. Друго преимущество на големите компании е, че ако сте техен редовен клиент, можете да разчитане на отстъпка. Дори тя да е малка, никога не е излишна.

Колкото по-евтино, толкова по-зле

При ремонта на кола не си струва да се гонят най-ниските цени. Средно разликата в цената е между 10 и 20%, но ако ви предлагат резервна част за жълти стотинки, рискувате тя да ви донесе повече главоболия, защото съвсем скоро ще даде дефект и ще се наложи отново да я сменяте. Както е добре известно – скъпчията плаща два пъти.

Гответе се от по-рано

След 2-3 месеца ви предстои техническо обслужване или някакъв малък ремонт? Проверете от по-рано дали не можете да се сдобиете с необходимите ви части или консумативи. Ако го направите през интернет, можете да спестите пари, тъй като онлайн-магазините предлагат по-ниски цени. И тук обаче трябва да се внимава и да се пазарува само от проверени търговци.

Не отлагайте ремонта или обслужването

Ако имате проблем с автомобила, не го пренебрегвайте с лека ръка. Щом колата ви дава знак, че нещо не е наред – свети лампичка на таблото или се появяват странни шумове, вземете мерки и отидете в сервиз. Колкото по-рано бъде открит дефекта, толкова по-малки ще бъдат разходите по неговото отстраняване.

Следете за акции и промоции

Много собственици на автомобили избягват сервизите на официалните представители на съответните производители, тъй като смятат, че обслужването в тях ще е по-скъпо. Дилърските центрове обаче често обявяват различни акции – най-често за техническо обслужване, които включват труд и консумативи на ниска цена. Ако, например, трябва да смените маслото след месец-два, но попаднете на подобна оферта от официалния вносител, защо да не се възползвате от нея, при това срещу изгодна сума?



 
 Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар