Зима

Зима
Пролет

25 септември 2018 г.

Радосвет Радев: Държавната администрация е абсолютно неготова да си партнира с бизнеса

"Корупцията е основният проблем, с който се сблъсква бизнесът у нас. Смята се, че голяма част от публичния ресурс, който се усвоява по различни обществени поръчки, се харчи непрозрачно, а самите търгове са нагласени."


Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на форум в Бургас. 

„Където една компания работи с 200 работници, когато им плаща всички осигуровки, възнаграждения, плаща всички данъци, тя реално става неконкурентоспособна в една обществена поръчка, където компания с 20 или 30 души печели с по-ниска цена, а самата тя след това наема подизпълнители, които могат да работят и на черно. От тази гледна точка, регламентите в България не защитават почтения бизнес“, заяви Радев, цитиран от "Дарик".

Той постави и друг проблем – тромавият и понякога, смята той, инквизиращ бизнеса начин, по който той си комуникира с държавните органи на национално и общинско ниво.

„Държавната администрация не е готова да си партнира с бизнеса. Куриозното е, че на най-високо ниво това се декларира на най-високо ниво. Мидъл мениджъмнтът е това, което унищожава бизнеса. Връзката се къса в самите ведомства“, каза Радев. 


"Над 400 000 са работещите в администрацията у нас. С ръста на наетите във ведомствата идват и обясненията за намаляване на безработицата", отчете още той.

„Цитирам цифрата 433 000 са работещите в администрацията на държавата. Работещите компании са 405 000. Тоест стопанските субекти си имат по един чиновник. Най-страшното в случая е, че самата бюрокрация бюрократизира бизнеса. Защото аз ако имам 15 души, трябва да назнача човек за връзка с инквизиторите. Това става сериозен проблем. България е два пъти по-малка по население от Холандия, но там чиновниците са 20 000. Значи ние в момента издържаме чиновническа армия за 20 Холандии. И после премиерът Борисов се чуди защо холандците са най-големите инвеститори. Ами затова, защото бизнесът там има свободен ресурс“, допълни Радев. 


Шефът на БСК отбеляза, че за бизнеса голям проблем е начинът на провеждането на обществени поръчки. 

Парите се харчат непрозрачно, търговете се правят за „наши хора” и се печелят от същите тези „наши хора”, отсече Радев. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар