Пролет

Пролет

15 септември 2018 г.

Румен Радев: Законът трябва да се спазва на най-високо ниво

"Указ не може да бъде подписван, без да мине през предварителна процедура по съгласуване."
 
Така президентът Румен Радев отговори на въпроса дали ще освободи от поста му а МВР Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи.

"У нас сякаш се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация”, подчерта Радев.

"Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ”, подчерта президентът.

Държавният глава подчерта, че ясно е посочил какво трябва да се направи и го е обяснил, където трябва.

"Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу", категоричен беше Румен Радев, цитиран от Dnes.bg.

Попитан за предстоящото участие на делегация, водена от българския премиер, която ще представи страната ни на заседанието на Общото събрание на ООН, държавният глава подчерта, че "обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината".

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията", заяви Румен Радев.

Президентът посочи и че Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.


Няма коментари:

Публикуване на коментар