Зима

Зима
Пролет

22 септември 2018 г.

Превратът се размина, до следващите скандали в държавата

Превратът е поредният третокласен шедьовър на също третокласни политсъчинители...
 
В понеделник въздъхнах спокойно. Оцеляхме! 

Останахме си с нашето велико, единствено и незаменимо с нищо и с никого правителство. И сме живи, здрави  - и бачкаме... Няма преврат. Както се видя, нямаше дори и опит. А вече се бяхме запасили с валериан и с валидол.

Но защо ли ни се повдига от политическия кретенизъм на тази сензация, който надмина всякакви граници на поносимост. Превратът е поредният третокласен шедьовър на също третокласни политсъчинители, от който - ако го бяха публикували като повест, нямаше да вземат и две стотинки. Защото на кретените трябва да е ясно, че политическото баламурство в уж деполитизираното от близо 30 години МВР  няма да ги доведе до добър край.

Според сценария, написан сякаш в училище за бавноразвиващи се, МВР съобщава чрез един вестник със затихващи функции  как тежковъоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновените граждани в президентството в Деня на отворените врати и ще принудят държавния глава да обяви извънредно положение в страната.

За тази налудничава фантасмагория, на която не се хвана дори услужливата Специализирана прокуратура, от вътрешното министерство били предупредили изтънко НСО за да засили охраната на сградата на администрацията на президента. Полицията също била нащрек, да не говорим за любимата спецчаст – ГДБОП, която едва ли не  награбила и по една картечница във всяка ръка,  за да отблъсне изменниците превратаджии.

Един от сигналите гласи: "... на отворените врати (б. ред. - т.е. в деня 16 септември)  организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос. Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент".

Ужас, ужас и пак ужас. Да идва 6-и американски флот. Само той може да ни  спаси. Защото родната полиция не може да свърши и за две пари работа.

За преврата, според тази откровена шизофренична тъпотия, метежниците щели да използват денят "Х" - неделя, 16 септември, за когато бе насрочен и Денят на отворените врати в близо 40 български институции.

И тук сценаристите разделят фабулата на две: първата линия е евроатлантическа. Във Фейсбук от месеци се организира протест на българите от целия евроатлантически свят, които щели да кацнат на Терминал 2,  за да извършат по-късно преврат в страната.

В петък  - 14 септември, тези бунтовници дори дадоха пресконференция в София, за да разкрият напълно своите пъклени антиправителствени цели, и дори обявиха каква е тяхната задача. Искането на Фейсбук групата "Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии" е само една - сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото Народно събрание. Според организатора на протеста Емил Русанов, живеещ в Лондон българин (със силен диалект на български), трябва да се състави преходно правителство за девет месеца и да се свика Велико народно събрание. Явно тази линия е частично ненасилствена и напомня на "Цветна революция".

Но тръпките ме побиват, защото не се знае дали военният министър ще успее да реагира в неделя и да озапти войската. Защото я си представете, че превратаджиите превземат и военното ведомство и изпратят на улиците десетте танка на българската армия или пък вземат да  вдигнат във въздуха трите самолета, които все още летят?

Но понеже всичко това изглежда трагикомично, мозъците от МВР са включили в сагата и задължителната руска линия. Носителите на "Пулицър" и на "Гонкур" от МВР допускат  участие в преврата и на българската Пета колона - русофилите, и по-специално на групите около детектива Марин Маринов, станали известни по време на протестите през 2013 година. Освен това очаквам в България да пристигне и голяма група от рокерите на Путин - "Нощните вълци". Техни български последователи вече бяха пуснали снимките си  с тях във Фейсбук. А руските рокери освен това се очаквало да бъдат тежковъоръжени - автомати, базуки и минохвърчки. И с пълни туби с  "Новичок".

Прибавете, пак от Фейсбук, и две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които приканват членовете си за мобилизация в неделя заради протеста. Тези от София трябва да са в готовност, "за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агенти провокатори на Сорос, чужди държави и служби". Хлад ни побива, направо като в директива от Третия интернационал.

Всичко това го пише газетката, използвана за рупор на полицията. МВР официално не коментира тези налудничави информации. Но се уточнява, че от СДВР били създали организация за спокойното протичане на западния протест. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие. Да му мислят с една дума предателите. Колкото до руската Пета колона, тя предвидливо се е скрила в миша дупка и не се появява на улицата.

Та така приключи опитът за държавен преврат, преди да е започнал. Според позорния сценарий - водевил. Но си мисля, че ни трябват още два-три мегаскандала в обществото и превратът може да се инсценира. Просто МВР ще се раздели на две и ще изиграе номера. Например ДАНС срещу ГДБОП. Но тогава няма да ни е до смях.

Хора, в държавата на Оруел ли живеем? Или може би във времето на Петър Младенов: "Танкове да дойдат"?


Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар