Зима

Зима
Пролет

22 септември 2018 г.

Дългата скамейка на ГЕРБ и лошият "Капитал"

Или кой скрои шапка на Александър Манолев, за да не стане той министър на транспорта?

Простено е на всички, които се объркват в историята с оттеглянето на Александър Манолев като кандидат за транспортен министър и номинирането на Росен Желязков за поста.


Българската публичност действително е шизофренна, а миксът от пропаганда, глупост и лудост тече без филтри из това, което наричаме медии. Но изясняването на случая е важно най-малкото защото говорим за ведомство с голямо материално значение - по думите на самия Манолев: "Министерството е огромно и има отношение към редица сектори. Разпределя не милиони, а милиарди".

Ако слушаме него, несбъднатото му министерстване е резултат от "координираната атака" със "скалъпени твърдения" и "без никакви доказателства", а целта е да бъде атакуван той и целият кабинет - има предвид статия в "Капитал". Всеки е свободен да вярва във вещици и да си обяснява света с теории на конспирациите, притеснително е, ако това са хора на върха на държавата, чиито решения засягат всички.

Ако бяха останали малко повече независими от властта медии, ако цяло поколение редактори и журналисти не бяха принудени отвратени да напуснат професията, днешните управляващи щяха да имат по-адекватна оценка на действителността и нямаше да си я обясняват само с това, което е в собствените им глави. Най-малкото щяха да знаят, че се случва, даже в някои държави, е нормално вестниците да се списват от журналисти, които не просто преписват биографиите, подадени от пресцентъра на кабинета, а проверяват какво се знае за номинирания министър. Съответната рутинна статия в "Капитал" (каквато има за всеки от тримата номинирани министри) излага факти, базирани изцяло на публични източници. Някои от тях (не тези за съдружията и спечелените поръчки), изглежда, са били достатъчно притеснителни, за да се стигне до оттеглянето на Манолев след "мъжки" разговор с премиера Борисов.

Стана ясно и с какво е свързано притеснението - неизяснена ситуация с пътен инцидент, пострадала пешеходка, която впоследствие е починала. Статията прецизно описва какво се знае и какво не, не съди, не спекулира, не намеква - източниците са публични и достъпни онлайн. Те са съдебни решения. Случаят е факт. А защо този факт се явява малко неудобен в момент, в който три министерски оставки са хвърлени, за да изкупуват вината за мърлячеството, довело до трагедията край Своге, всеки може да си обясни.

Ето още един факт. Когато "Капитал" излиза с биографичния текст за Манолев, от пресцентъра на премиера звънят по други медии да ги подканят да му обърнат внимание и да продължат темата. И някои от тях го направиха. Иначе (някои от тях) за нищо на света нямаше да пуснат друго освен ласкателства за всеки, предложен за министър (до това е доведена медийната действителност, за жалост).

Объркващо е, нали?

Като това: Върви си Бойко Борисов по новия плочник пред НДК, направен специално за европредседателството. Пътя му пресича черна котка. Той се спъва в плочка. "Лошо", казва си премиерът. Връща се Борисов към Министерския съвет. Спъва се в плочка. "Черна котка е минала току-що", съобщава на медиите Волен Сидеров. "Пак са крали от цимента", казва си Борисов.

Това, че не останаха много медии, които да посочват фактите, не означава, че когато "Капитал" го прави, отзад стоят сложни планове и координирани атаки. Който лесно вярва в това, има опасност да повярва и на челното заглавие на "Стандарт" от миналия петък, че горкият Манолев е жертва на още по-тежка конспирация, в която "Капитал", подкокоросван от Джордж Сорос, задвижва брутален план за сваляне на правителството, защото евродепутатите от ГЕРБ гласували в подкрепа на унгарския премиер Виктор Орбан (срамота, между другото). Но както предупредихме, в някои редакции се издържа само на халюциногенни гъби. Това, че и политици говорят подобни неща, означава, че имат интерес, а не че непременно им вярват.

А да, когато и КРИБ, някогашната организация на частния бизнес, която сега е пълна с държавни фирми и капиталисти, висящи на обществени поръчки, тоест зависими от властта, излезе с декларация в подкрепа на Манолев, след като премиерът беше побързал да го отстрани, се потвърдиха още веднъж информациите за противоречия между крилата в ГЕРБ. 


Как ще се развият те и дали неочакваната политическа криза, с която започна новият сезон, е само началото на по-сериозни размествания във властта, няма как да знаем. Но че за ГЕРБ&Ко ще е все по-трудно да изваждат нови и нови министри с прилична репутация е повече от ясно. Кой компетентен и образован човек би станал заложник на корупционни схеми и политически капризи?

Или както казва Волен Сидеров, "на всеки кандидат-министър може да му се изкара такава рядка плетка, в която да излезе виновен". 


Мдаа. За жалост.
 Кандидатурата на Александър Манолев е наложена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов


Capital

Няма коментари:

Публикуване на коментар