Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2018 г.

Милош Земан: 90% от циганите не работят

Въпреки че презирал бившия комунистически режим, той поне е карал циганите да работят
 
Президентът на Чехия Милош Земан отказа да се отметне от думите си, че 90% от циганите в страната не работят. Изказването бе повод за критики от правозащитни организации.

Конфликтът на Земан с едно от малцинствата в Чехия започна преди две седмици, когато той заяви, че въпреки че презирал бившия комунистически режим, той поне е карал циганите да работят.

В отговор от малцинството публикували в социалните мрежи стотици свои снимки, на които са заснети да работят, като настояха за извинение от държавния глава. Той отказа, изтъквайки, че тези снимки били на една десета от циганите, които действително работят.

"Казах ясно, че оценявам 10-те процента от ромите, които работят", коментира Земан в телевизионно интервю.

"Не забравяйте, ако искате да покажете солидарност с вашата етническа група, тези 90 процента (неработещи), защото... те също така оказват влияние на децата си", посочи държавният глава.

Според "Ройтерс" нямало статистически данни, които да подкрепят твърдението на Земан. Чешката неправителствена организация Romea нарече коментарите на Земан обидни. Европейският център за правата на ромите в Будапеща заклейми изявленията му като расистки.

Годишен доклад за ромите, приет от чешкото правителство през август, посочва, че към края на 2017 г. в Чехия живеят приблизително 240 хил. цигани, или 2 процента от населението. Половината от 240-те хиляди цигани са оценени като "социално изключени".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар