Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2018 г.

Лиляна Павлова остава министър до края на еврошефството на Австрия

Бойко Борисов: Функционалните задължения не приключват с официалното закриване на българското председателството
 
Лиляна Павлова ще бъде министър, докато не приключи европредседатеството на Австрия. 

Това стана ясно от отговора на министър-председателя Бойко Борисов на въпроса на червения депутат Антон Кутев, който пита какви са функциите на министър Павлова, предвид че европредседателството ни е приключило на 30 юни.

"Припомням, че България е част от триото - Естония, България и Австрия и към настоящия момент работи в непрекъсната координация с Естония и Австрия по приетите програми. Уверявам, че функционалните задължения не приключват с официалното закриване на българското председателството, а с края на председателстването на триото", отсече Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Той добави, че Павлова е председател на съвета по европейските въпроси към МС. Борисов уточни и че министър Павлова координира 7-мата годишна среща между ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай. На 20 октомври в София ще бъде домакин и на срещата между местните лидери на 16+1, което също е част от инициативата за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа.

"В заключение след приключване на ангажиментите на България в изпълнението на триопрограмата ще бъдат предприети необходимите действия по закриване на министерството", каза министър-председателят.

Соцдепутатът Антон Кутев не остана доволен от отговора и настоя, че не е разбрал какви са задълженията на Павлова и връзките й с Китай.

Той настоя и че в много председателстващи страни няма министър, а задълженията се изпълняват от действащи министри.

"Вие ми казвате, че докато върви тройката, ще имаме министър. Начело стои Австрия и тя няма министър, а ние имаме. Да им предложим те да поемат разходите?", попита Кутев и настоя, че всичко, което премиерът е изброил е във възможностите на външния министър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар