Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2018 г.

Ако не беше "Джи Пи", щеше да е "Трейс"

Случайност?! Или просто законът явно винаги се чете в полза на управляващите?
 
В разгара на скандала с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков за пореден път напомни на софиянци, че мащабните ремонтни поръчки водят до по-малка конкуренция, тъй като могат да ги спечелят само големите фирми. 

Случаят с "Графа", станал обект на подигравки и критики както от страна на граждани, така и от страна на световни търговци като ИКЕА, е христоматиен пример в това отношение. Вече е добре известно, че финалната права на конкурса за 24 млн. лв. първи пресичат победителите от "Джи Пи Груп". Но може би малко хора знаят, че на второ място е класирана офертата на консорциум начело с "Трейс".

Излиза, че изборът на Столичната община е бил сведен до фирмите, около чиято репутация в последвалите месеци се появяват все повече въпросителни. Редно е да припомним, че "Джи Пи Груп" е обект на разследване на прокуратурата след сигнали на разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев по съмнения за злоупотреби с евросредства. Представители на "Трейс" пък бяха разпитвани в националното следствие, след като ексстроителният министър Николай Нанков директно ги обвини, че са използвали недопустим материал в настилката за рехабилитацията на пътя убиец край Своге, където загинаха 20 души.

Всеки нормален гражданин си задава въпросът защо тези фирми си проправят път до финала на строителни конкурси, финансирани с евросредства. Отговорът според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков се криел в "строгия Закон за обществени поръчки". Както и във факта, че при обществените поръчки най-голяма тежест имала цената. Този отговор е доста незадоволителен, тъй като в случая с ремонта на "Граф Игнатиев" фирмата "Трейс" е дала по-ниска цена от "Джи Пи Груп". В този конкурс обаче най-голяма тежест има техническото предложение.

Случайност?! Или просто законът явно винаги се чете в полза на управляващите?

Много се изговори и изписа за строителния надзор. В тази връзка Герджиков се похвали с въведените безпрецедентни глоби за строители и надзорници. Надзорниците на "Графа" бяха ощипани със 100 хил. лв., но договорът им е за близо 800 хиляди. Строителят пък е заплашван с глоба от 1 млн. лв., при договор за 24, при това 17 млн. от тях са еврофинансиране. Тоест колкото и да са безпрецедентни, глобите изглеждат мижави за изпълнители от този ранг. С безпрецедентно качествено изпълнение на проектите.

Въпреки призивите на политици и граждани да сдаде поста заместник-кметът Евгени Крусев остана на мястото си. За сметка на това бе въведен нов принцип в градоустройството - "контрол на контрола". И така до следващия цирков ремонт, на каквито вече станахме свидетели по бул. "Дондуков", бул. "Витоша" и площада пред НДК.



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар