Пролет

Пролет

2 октомври 2018 г.

Жан-Клод Юнкер: Британците сякаш си мислят, че ЕС напуска Великобритания

"Дебатите във Великобритания по излизането й от Европейския съюз са все още много далече от реалността."
 
Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на публичен форум в германския град Фрайбург.

"Понякога имам впечатлението, че британците мислят, че ние напускаме Великобритания, а всъщност е точно обратното", каза Юнкер, разсмивайки публиката от няколко хиляди души.

Той добави, че британското общество никога не е било правилно информирано за последствията от напускането на ЕС.

"Във Великобритания така и не се състоя реална кампания по референдума в смисъл на информационна кампания, - посочи той, когато бе запитан за възможността на втори референдум на Острова за членството в ЕС. - Британците, включително и някои министри в правителството, едва сега разбират колко много въпроси възникват във връзка с това."

"Ако преговорите (по въздушния транспорт), например, се провалят, британски самолети няма повече да могат да кацат на континента. Хората не знаеха това, а вероятно трябваше да им се каже", продължи той.

Юнкер добави, че Brexit вече е "въпрос на миналото" и че иска да се занимава с бъдещето на ЕС, състоящ се от 27 страни. "Ние сме в разгара на трудните преговори за Brexit и аз съм изцяло за намиране на добър начин да сътрудничим с британците като приятели. Трябва да запазим добрия тон", подчерта той.Няма коментари:

Публикуване на коментар