Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2018 г.

Сидеров и Бареков заровиха дудука

Поредната двойка надъхани врагове, които през годините се заливаха с каква ли не зловонна медийна помия, отмиват миризмата и се прегръщат
 
Волен Сидеров и Николай Бареков се обединяват и тръгват заедно към изборите за Европейски парламент догодина.

Ако преди седмица този слух звучеше толкова абсурдно и жълто, че вероятно не сте му обърнали внимание, то днес поредният изумителен български политически катарзис вече минава за съвсем сериозна новина.

Поредната двойка надъхани врагове, които през годините се заливаха с каква ли не зловонна медийна помия, отмиват миризмата и се прегръщат.

Крайно любопитен е и одеколонът, който двамата герои ще използват за неутрализиране на миризмата: всенародно любимият в последно време консерватизъм.
 

Минало (не)забравимо или история за дудуци, „Цирк дьо Барек“ и как „мутрата си сложи капута“

Българският политически живот е видял какви ли не катарзиси, а летвата вече е толкова ниска, че зрителите дори не се впечатляват на поредния брутален пример за безпринципност. А ако има специалисти в тази област, то със сигурност Волен Сидеров заслужава челно място в класацията.

Изглежда днес всичко е забравено (сигурни сме – „в името на народа“ и заради „спасението на Европа“), но от уважение към фактите ще припомним някои от знаковите моменти в отношенията между новите другари, слепени от „консервативните ценности“.

„….Тези, които сега пекат кебапчета по мегданите, които се бият по гърдите и които се правят на новопоникнали политици, но не обясняват откъде са десетките милиони, с които правят скъпа предизборна кампания“, заклеймява Волен Сидеров през май 2014-та преди последните европейски избори. Лидерът на „Атака“ визира турнето на Бареков, носещо името „България без цензура“, както по-късно се назова и неговата партия, която го изпрати в европарламента.

 Този кадър донесе на Николай Бареков куп подигравки през годините, включително от днешния му нов приятел Волен Сидеров. Снимка: barekov.com

„Тази партия няма държавна субсидия, но харчи десетки милиони за скъпа реклама, за пълнене на зали с платени хора, рейсове с цигани, на които им се плаща по 50 лева, за да присъстват в залите, за да може после в медиите да се каже: „Бареков препълни зала“. Така не се пълнят зали. Ако ти тръгваш с корупция, за каква алтернатива говориш тогава? Какъв премиер ще бъдеш? Кой стои зад гърба ти? Откъде са тези пари? Коя банка? Защо? Нека на тези въпроси да даде отговор новият политик и тогава да излиза и да се обявява за алтернатива и спасител“, зове Сидеров.

А ние се питаме дали лидерът на „Атака“ е използвал последните четири години, за да получи отговорите на тези въпроси, преди да прави коалиция със същия този „нов политик“? И ако го е направил – да запознае и обществеността с тях. В името на информирания избор. Любопитен е и финалът на въпросната реч: „За мен Бареков е новият Жорж Ганчев и той ще завърши като него“. Вместо като Жорж Ганчев, Бареков изглежда ще завърши като коалиционен партньор на Волен Сидеров. Не смеем да отсъждаме кое е по-лошо.

Но речите не са всичко, с което се изчерпват атаките на Сидеров спрямо Бареков. Месец по-късно, през юни, „Атака“ настоява прокуратурата да направи проверка на „България без цензура“ и на имотите, свързани с лидера ѝ. В партийния вестник е публикуван нотариален акт, за който се посочва, че е собственост на Бареков през неговите PR-и.

Историята продължава през юли, когато партийната телевизия „Алфа“ излъчва материал, озаглавен: „Цирк дьо Барек продължава! Бареков пак не разбра, че не е всевишен“. „Новоизлюпеният в политиката Николай Бареков показа ужасна некомпетентност в парламентарните правила“, започва материалът, в който на няколко пъти „новият политик“ е обвиняван, че се е „изпъчил“ и изложил със своята некомпетентност. Той от своя страна твърди, че останалите са се уплашили от него, репортерка на „Алфа“ го пита откровено – „Вие чувате ли какво говорите всъщност“, а на непрекъснатите ѝ опити да го атакува Бареков отвръща с покана тя да застане до него: „Аз съм красив мъж, вие сте приятна дама, поличката ви е доста добър размер“. Години по-късно Бареков ще нападне водещата на бТВ Жени Марчева заради нейния външен вид, а след това ще въведе понятието „баджак журналистика“.

Но все още се намираме през 2014-та година, когато от „Атака“ не спират да атакуват Бареков за връзките му с КТБ, а партийната телевизия е изготвила уникално 8-минутно видео, озаглавено „Бареков – от „Радка пиратка“ до пръв кебапчия на „Народната“ Република“. В него евродепутатът е наричан „Ники Дудука“, „лидер на малкото ДПС“ (което днес ще спират заедно), „поредно творение на политическото инженерство“, „създаден от медиите на Доган и Борисов“ и какво ли още не.

Включени са кадри от миналото на Бареков, който изпълнява култовата чалга от началото на 90-те. Прикачен е и откъсът от СРС с участието на Бойко Борисов, в което настоящият премиер и партньор на Сидеров в управлението нарича Бареков „капут“. Всъщност в онези дни „Атака“ атакуват Бареков най-вече заради факта, че в миналото водещият беше близък на Борисов – същият този Борисов, когото самият Сидеров подкрепяше преди това в 41-вия парламент, а днес, в 44-ия, вече управляват заедно. Свят да ти се завие от толкова катарзиси и направо да им изгубиш края.

Еманация на последното е изказването на втория човек в „Атака“ Десислав Чуколов, който от трибуната на парламента заявява: „Между ГЕРБ и Бареков разлика няма. И тук призовавам мутрата да си сложи капута и да изчезва от нашата политика!“

„Чуколов е наркоман“, отвръща Бареков по адрес на новия си партньор. Той отказа повече коментари, като добавя само, че „Атака“ са стигнали дъното. Но днес изглежда са го напуснали, а Сидеров вече е „най-старият консерватор“.

В друго свое изказване Бареков, който днес зове заедно с „Атака“ да спират ДПС, заявява: „Сидеров се продаде на ДПС“.  Пито – продадено – платено, днес изглежда времената са други.

Впрочем хронологията на катарзиса би могла да бъде проследена изключително елементарно чрез търсачката в сайта на партийната телевизия „Алфа“, където купищата материали по адрес на Бареков все още са налични, но без особени притеснения в последно време изведнъж започват да се редят интервюта с него и гостувания, в които да бъде представяна новата консервативна коалиция.

 От опасения материалите мистериозно да не изчезнат от сайта на телевизия „Алфа“ ги увековечаваме със скрийншот

Така от заглавия като –  „Човек на Бареков и МВР шеф заплашват координаторите на „Атака“ в Дряново“, „Циганите избраха Николай Бареков“, „Бареков празнува „победата“ в компанията на чалга звезда“, „СКАНДАЛНО! Докато се къпе в скъпо шампанско, Бареков ще бъде едновременно и опозиция и управляващ в следващото правителство“, „Бареков е съвременния „Бай Ганьо“ в политиката ни“, „Бареков – подкрепен от богати спонсори и циганските махали“, „Карикатурата Бареков наговори поредните си небивалици“, „Запис на заповеди и тормоз в партията на Бареков“, „Бареков иска да е новия Доган“, „Цацаров продължава да мълчи за сигналите срещу Бареков“, „Бареков получавал милиони от КТБ, предназначени за купуване на гласове“, „Бареков и негови мутри нападнаха журналисти във Варна“, „В Пловдив не искат Бареков – бил еничар!“ и т.н., стигаме изведнъж до… „Потърсих Сидеров, за да създадем консервативно обединение, което да победи ДПС и БСП“.
 

Кратка хронология на катарзиса

Само Бареков и Сидеров знаят как и кога точно е започнала новата история между тях. По информация на „Барикада“, в последните месеци двамата са били доста близки и редовно прекарвали времето си заедно, най-вече вечер. Но кой би могъл да ги укори – двамата са депутати, съответно в европейския и българския парламент, и през останалото време от деня коват неспирно важни закони. Кои сме ние да коментираме какво правят в свободното си време?

Един от първите публични сигнали за сближените им отношения дойде на 5 октомври, когато Николай Бареков се оказа по късни доби някъде на бул. „Симеоновско шосе“ в София, където Сидеров и съпругата му Деница Гаджева твърдят, че тя е била нападната от чуждестранен гражданин. Мнозина сигурно са се запитали какво прави точно Бареков там, придружаван от телевизионния си партньор в „Евроком“ – бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров. Отговорът получаваме от самия Бареков чрез „ПИК“ ден по-късно, на 6 октомври:

„Цялата случка се разигра след 20.00 часа вчера. Преди това бяхме заедно с Волен Сидеров – няколко часа имахме разговор по тема, свързана с предстояща конференция, която организираме по линия на европарламента и консеваторите“, признава Бареков.

Още ден по-късно, на 7 октомври, същият сайт гърми: „Евродепутатът Николай Бареков хвърли бомба пред медията ни – може да се яви на евроизборите в коалиция с Волен Сидеров“.

„Аз съм единственият легитимен представител в България на европейските консерватори“, настоява Бареков, след като уточнява, че е решил да участва и в следващите избори, но още не знае как точно. И добавя, че само неговата партия е член на Алианса на консерваторите, а задачата, която му е поставена от колегите му от цяла Европа, е да работи за „силно консервативно обединение, което да спечели трима или четирима евродепутати“. Запитан затова ли се е обърнал към Волен Сидеров, Бареков отвръща: „Разговорът с него тръгна оттам, че той е най-старият патриот и консерватор на политическия терен с над 30-годишна практика. Беше нормално да се обърна към него. Най-приятелски сме водили тези разговори“. Следва уточняващ въпрос дали това означава, че могат да се явят на евроизборите заедно, а Бареков отвръща: „Това ще бъде най-добрият вариант да бъде спряно ДПС. Това само мога да кажа. Има го като опция. Това е една от опциите и това ще бъде най-добрият начин, с подкрепата от цяла Европа, да бъде спряно ДПС в България и да бъдат спрени мигрантските вълни, които вече се разхождат по улиците на София“.

На 8 октомври Бареков вече е гост в партийната телевизия „Алфа“, а темата на гостуването му е „Какво означава коалиция между Сидеров и Бареков за евроизборите“. Участието на бившия водещ продължава близо 40 минути, но най-любопитните читатели могат да получат повече подробности как протича то и без наша помощ. Само ще отбележим, че в него Бареков развива обстойно консервативната си визия за Европа, като отново подчертава многократно за ужас (или пък за гордост?) на малки и големи родни институти, платформи и лидери на мнение в социалните мрежи, че именно той е легитимният консерватор №1 на България, признат от европейските консервативни партии.

Още ден по-късно, на 9 октомври, вече се появи и повече информация за предстоящата конференция, която ще се проведе на 12 октомври в софийски хотел: „Обединеният консерватизъм – ключовата посока в развитието на България“. Организатори са Барековата партия „Презареди България“ (бивша „България без цензура“) и Сидеровата „Атака“. В съобщението се казва още, че „в рамките на събитието ще бъде представено социологическо проучване за влиянието на консерватизма у нас, изготвено от „Институт за модерна политика”. Данните ще бъдат изнесени от Борислав Цеков – доктор по конституционно право и основател на научно-изследователския център“.

Остава ни само да пожелаем успех на консерватизма и неговите официални лица: Волен Сидеров и Николай Бареков. Пък ако не се получи – катарзисите са елементарно упражнение. Особено за тях двамата. Не се съмняваме, че ще намерят начин отново да разиграват своя цирк „Дьо Сидерек“, за който винаги се намира публика.

Снимки: В-к „Атака“ и личен профил на Николай Бареков във „Фейсбук“. Колаж: „Барикада“

Николай Драганов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар