Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2018 г.

Прокуратурата предаде на съд Максим Минчев заради договор за бутилирана вода

Максим Минчев ръководи БТА от 2003 г., като последно беше преизбран за поста през 2017 г.
 
Генералният директор на БТА Максим Минчев е бил предаден на съд по обвинение, че съзнателно е сключил неизгодна сделка за доставка на вода "Хисар" за нуждите на БТА. 

Това съобщиха от Софийския градски съд, където е бил внесен обвинителният акт. До този момент прокуратурата не е изнасяла информация, че разследва Минчев.

Максим Минчев ръководи БТА от 2003 г., като последно беше преизбран за поста през 2017 г. Той беше единствената номинация за поста, а кандидатурата му бе издигната от управляващите. Единствен кандидат беше и при предишния избор през 2012 г., когато бе избран за първия си петгодишен мандат по новия Закон за БТА.

Според обвинителния акт в периода от февруари 2016 до януари 2017 г. Минчев е договарял с "Бутилираща компания Хисар" за предоставяне на реклама и информационни услуги. Тезата на прокуратурата е, че БТА получавала водата от половин литър на цена 70 стотинки, при положение че на пазара струвала наполовина. По сметки на държавното обвинение по този начин е нанесена щета за 93.5 хил. лв.

"Капитал" научи, че става дума за договор за бартер, по силата на който БТА предоставя рекламна площ на сградата си, а "Бутилираща компания Хисар" плаща с бутилирана вода, която се използва по време на пресконференции, които агенцията домакинства. Тезата на прокуратурата, че е налице неизгодна сделка, се базира на фикция, а именно, че ако се сметне количеството доставена вода през тарифата за реклама на БТА, ще се получи единична цена на бутилка, която е два пъти над пазарната.

Според Закона за БТА за генерален директор на агенцията не може да бъде избиран човек, който е осъждан за умишлено престъпление.

Чрез Максим Минчев разпространи позицията си, която казва: "Става дума за огромно недоразумение, тъй като така наречената неизгодна сделка е осигурявала безплатно минерална вода за служителите и гостите на агенцията като бартер срещу реклама. По този договор никога не са били извършвани плащания и никога не са били изразходвани обществени средства." 


След като от СГС съобщиха за образуването дело, от прокуратурата също разпространиха информация по случая: "Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти."

Според тезата на обвинението: "При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарно ориентирано управленско решение във финансов интерес за агенцията. Не било осъществено проучване на пазара и не били провеждани обществени поръчки въпреки наличието на предпоставките за това."



Няма коментари:

Публикуване на коментар