Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2018 г.

Доган - вечният удобен повод за оцеляване в политиката

Пътуващият надлъж и нашир из България цирк "Валери Симеонов" продължава с пълна сила.
 
За да изтрие срама от челото  заради своето изказване за "кресливите майки с уж болни деца", вицето патриот се сети за вечно удобната тема в българския политически живот от 1991 г. насам - лицето философ Ахмед Доган. 

Практиката сочи, че  когато някой политик здраво ще опира пешкира, той се сеща за почетния председател на ДПС. А Валери Симеонов има най-малко два повода, за да върти този номер. Повод за патриотичната акция, която този път не е из кръчмите на "Слънчев бряг", станал отказът на НСО да предостави преди месец на Валери Симеонов информация защо охранява все още Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. От службата просто и ясно обяснили на вицето формалните основания за отказа: той няма неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда да знае всичко в държавата. Което на прост език означава: гледай си работата и не се пъхай носа там, дето не ти е работа!

Тук обаче има един тънък момент. НСО е подчинена на президента, а не на правителството и това  също е формален повод за питанията на вицето към държавния глава. Но то прикрива и други неща.

Първото е стремежът на Валери Симеонов да се измъкне от батака като действа на принципа "Клин - клин избива!". Целта му е да свали от себе си фокуса на общественото внимание и да го пренасочи към Доган и президента. Така ще успее да кривне встрани от светлината на прожекторите и да си поеме дъх.

Вторият повод за питането е да се настрои общественото внимание срещу възможна акция на ГЕРБ по подмяна на Патриотите във властта с ДПС  или  дори и с  Марешки. Една опция, за която усилено се говори напоследък в публичното пространство и която, според задкулисни слухове, била намекната на Борисов и от едно-две важни чуждестранни посолства у нас като единствен начин кабинетът му да изкара своя пълен мандат в рамките на този парламент.

Затова вицето Симеонов реши да нанесе изпреварващ удар в няколко посоки едновременно с надеждата да остане вице поне още известно време. И понеже знае, че в ГЕРБ открито недолюбват президента Румен Радев, а патриотичният електорат - доколкото го има още, може да се мобилизира единствено и само с размахване на призрака "Ахмед Доган се връща във властта", шефът на НФСБ го удари на питания към спецслужбите.

И още нещо - питането на  Валери Симеонов към президента Румен Радев е плод най-вече на емоционално изхвърляне, защото, юридически погледнато, то не се основава на никаква нормативна база. Някой си пита за нещо, което не му влиза в работата. И това е така, защото президентът не е подчинен на вицето, за да му дава каквито и да е обяснения. И второ, няма закон или друг нормативен акт, който да дава подобни права пък на Валери Симеонов.

Затова - колкото и да го боли, Валери Симеонов ще преглъща горчивия хап още дълго време под светлината на прожекторите.



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар