Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2018 г.

От чие име говори КРИБ?

Подобни фигури отдавна са в една особена игра - да бъдат прикритие на държавната власт, когато тя иска да говори с друго лице
 
Особено цинично е да призовеш родителите на деца с увреждания да не протестират срещу човек от властта, който ги е обидил, защото в противен случай "сме готови отново да доведем 20 хиляди". 

20 хил. души тоест. Хора, които са наети в различни предприятия, работят, имат семейства. И с които някой разполага очевидно като с вещи, които "води" някъде, за да ги използва.

Тази реакция беше на ръководството на КРИБ - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Навремето тя играеше ролята на работодателска организация, обединяваща големия бизнес, за да може да говори от негово име. Сега играе ролята на клуб по интереси за Кирил Домусчиев, неговата дясна ръка Евгений Иванов и няколко човека около тях. Въпросният Иванов произнесе горната реплика след срещата с Валери Симеонов, докато под прозорците родителите развяваха черни знамена.

Това е наглост. Първо, защото се оказа, че Иванов говори от собствено име и нито е питал, нито получил съгласието на останалите организации, камо ли на работодателите, които наемат и плащат заплати на съответните хиляди хора, а още по-малко - на самите хора, от чието име заплашва. Но това, изглежда, е без особено значение в мирогледа на ръководството на КРИБ. Подобни фигури отдавна са в една особена игра - да бъдат прикритие на държавната власт, когато тя иска да говори с друго лице.

Трудно е да си представим, че те могат да водят адекватен разговор за нещо друго освен как да си осигурят приходи и да спестят разходи. Медийният шум покрай този гаф потопи смислената иначе дискусия за това дали да се вдигат осигуровките и какво да се прави с предложените квоти за хора с увреждания в предприятията (които "спортният" човек Домусчиев нарече "данък инвалид").

И предполагаме, че е адски трудно на когото и да било да си представи, че те могат да говорят от негово име.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар