Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2018 г.

Ренета Инджова: Приватизацията на Иван Костов не беше разграбване, а раздаване

"В България практически в последните 30 години опозиция не е имало. Това е една симулация по сценарий между братовчеди, кланове, групи."
 
"Приватизацията не беше разграбване, а раздаване. Предишните комунисти не се бореха да получат собственост. По едно време се бяха скрили. Знаеше се до кое време трябваше да се блокира този процес и в чия ползва щеше да се осъществи впоследствие. Те на големите баници знаят как да се хвърлят, редят се всички поред. Това беше направено с ръцете на демократа Иван Костов."

Това коментира пред БНТ бившият служебен премиер Ренета Инджова по повод акциите на прокуратурата срещу бизнесмена Николай Банев. Инджова беше и шеф на Агенцията за приватизацията и следприватизационен контрол.

"Всички източноевропейски страни извършиха този процес сравнително успешно и изградиха пазарна икономика. Тук беше сложен крик, че този процес няма да стартира. Идеята ми беше предприятията да се продават на достатъчно висока цена, която отразява тяхната стойност. Целта беше да влязат пари в бюджета и да се преструктурира икономиката. Процесът беше стопиран от Александър Божков", разказа Инджова.

"От раздаването без пари, което Костов направи, се оказа, че всички са играчи в една игра, в която си подават не една златна кокошка, а златно прасе", посочи бившата шефка на агенцията по приватизация.

"Оказа се, че нашият преход е бил една симулация на преустановяване на комунистическата икономика. Покриха се известно време, след това се върнаха като капиталисти, и то с подарена собственост", заяви Инджова.

"В България практически в последните 30 години опозиция не е имало. Това е една симулация по сценарий между братовчеди, кланове, групи", добави тя.

"В момента на приватизация е подложен публичният сектор – здравеопазването, образованието, църквата. Всички инфраструктури се разграбват по същия модел", заяви още Ренета Инджова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар