Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2018 г.

Ние няма да мълчим!

Сядам да напиша тези редове с ясното съзнание, че едва ли друга русенска медия ще си позволи да ги произнесе по този начин.

И това, наистина, е тъжно.

Защото иначе медиите в този град ще трябва да си признаят, че са „захлебени" и дълбоко приспани, за да слугуват удобно само и единствено на властта.

От сутрин до вечер да се опитват безрезултатно да убеждават аудиторията си как всичко в града тече по мед и масло.

Ами не е така - хората масово са недоволни и се оплакват, но няма кой да чуе проблемите им - няма кой да им даде трибуна.

Знаете ли колко процента са критичните материали срещу местната власт в русенските медии? Пет.

Нищо и никакви си 5%, дължащи се основно, да не кажа единствено, на два полулегални сайта.

5% свобода на словото, и то с кански мъки. Това е!

В голямата си част така наречените русенски журналисти днес са сведени до обикновени дръжки за микрофони, отразяващи единствено начертаната от властта линия - без критични въпроси, без собствено мнение, без лице...

И как да ги вини човек.

Условията са ужасни.

Всяко кривване от правия път означава проблеми, тормоз, уволнение и е огромен риск за собствената и на семействата им сигурност...

Опасните теми са табу.

Журналистическите разследвания са изчезващ жанр в занаята.

Не, не познавах Виктория Маринова, нито телевизионното й творчество, с изключение на първия брой на „Детектор", оказал се и последен за нея в ефира.

Не искам и да спекулирам около предполагаемите версии за ужасната й смърт.

Но съм сигурен, че за да разкажеш на аудиторията си в провинциалния Русе за #ДжиПиГейт, или за което й да е друго сериозно журналистическо разследване, разкриващо корупционното лице на властта, очевидно се изисква повече от смелост.

Защото не видях друг русенски журналист да извика от стената си в социалната мрежа: „Ние няма да мълчим!"

Колеги от русенските медии, бъдете като Виктория - спрете да мълчите.

Излезте открито с лицето си и се опитайте се да кажете на глас това, което каза тя в последното си предаване:

„Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна, силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти. И от друга страна - безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта „Биволъ". Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания, както и да извършва и свои такива, касаещи с изключителна степен обществения интерес. Защото това е „Детектор" - предаването, което отчита лъжата, но дава предимство на истината."

Виктория Маринова - последни думи в ефира на 1 октомври 2018 г.

Ние също няма да мълчим!

Виктория Маринова


Радко Димитров, Frontalno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар