Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2018 г.

Референдумът в Македония претърпя провал

На него излязоха по-малко от 40% от избирателите, регистрирани в списъците

Референдумът в Македония, на който гражданите трябваше да подкрепят договора за промяна на името, подписан с Гърция, претърпя провал.

На него излязоха по-малко от 40% от избирателите, а за успеха му бяха нужни гласовете на повече от половината, регистрирани в списъците, отбеляза електронното издание на водещия хърватски ежедневник Jutarnji List.

След затварянето на избирателните секции македонският министър-председател обяви очакваното: Консултативният референдум се провали, но процесът на промяна на името на страната продължава.

В парламента Заев няма подкрепата на необходимия брой достатъчно депутати за конституционни промени, така че ситуацията остава същата както преди референдума, коментира изданието.

Отговорът на въпроса защо македонците реагираха по този начин на референдума не е еднозначен. По-голямата част от тях знаеха, че процесът на промяна на името ще продължи независимо от резултата. Друга част игнорираха гласуването, защото основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ смекчи реториката. Ситуацията е шизофренична – партията хем се противопоставя на договора, хем подкрепят влизането на страната в ЕС и НАТО, допълва коментира Jutarnji List.

Първите изводи от референдума за одобрение на договора с Гърция и за промяната на името на страната, който току-що приключи в БЮРМ са достатъчно показателни, пише електронното издание на гръцкия вестник Аvgi, цитирано от "Фокус".

1. Големият брой граждани, бойкотирали референдума (около 60 %) е равносилно на отхвърляне на дилемата за членство в НАТО и ЕС с промяна на името на страната.

2. Въпреки, че референдумът не е обвързващ, той е израз на неодобрение на министър-председателя Зоран Заев и на неговата политика, който е заложил на отговора "Да". По този начин страната е доведена до политическа нестабилност и много вероятно до предсрочни избори, въпреки мнозинството на правителствената коалиция в настоящия парламент.

3. Правителството на Заев и партиите от неговата коалиция бяха наясно с проблемите на избирателните списъци, но въпреки това проведоха гласуването, без да ги приведат в съответствие с действителността.

4. Резултатите от референдума са равносилни на неодобрение на политиката на Запада ( НАТО, ЕС, САЩ, Германия и др.) и може да се очаква, че Русия ще се възползва от тази ситуация по-нататък.

5. Националистическото противопоставяне в БЮРМ става все по-силно, тъй като успя да се възползва от несъвършенството на избирателните списъци.

6. Участието на някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ в референдума даде надежди за бъдеща колаборация, които обаче най-вероятно няма да се осъществят заради ниската избирателна активност провалила референдума.

7. Албанският етнически елемент, който в избирателните списъци изглежда много по-висок от действителния, може да се изкуши да потърси други начини за осъществяване на визията си за НАТО, дори чрез амбицията за Велика Албания. Но дали тези амбиции ще слязат от теоретично на практично ниво остава да бъде доказано.

"Въпреки големите очаквания на правителството в Скопие, на Европейския съюз, САЩ и НАТО, македонският референдум за новото име на държавата се провали, след като привлече само 36% или около 600 000 гласоподаватели", написа водещият сръбски ежедневник - "Политика".

Водещият босненски ежедневник Dnevni Avaz публикува статия, в която обръща внимание на ниската избирателна активност на референдума в Македония. От редакцията припомнят въпроса, на който гражданите на югозападната ни съседка бяха призовани да отговорят: "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

Изданието обръща внимание и на реакцията на Атина и цитира изявлението от Министерството на външните работи, в което резултатите от референдума са определени като "спорни".



Няма коментари:

Публикуване на коментар