Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2018 г.

Проф. Михаил Константинов: Живеем два пъти по-добре, отколкото преди 10 години

"Българите не са богати, но не са и бедни. На запад цените са с 2 пъти по-високи и заплатите са 4 пъти по-високи. Ние просто сме с 2 стъпки назад."
 
"Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър, в Рила и в Пирин. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава можем да говорим за повишаване на цените на храната." 

Това сподели по Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

"Българинът не се отказва от втория си автомобил, въпреки че това е скъпо удоволствие. Ние търкаляме 3.5 млн. автомобила при 6 млн. население", обясни той.

"Българите изхвърляме много храна. Преди 11 години, когато влизахме в ЕС живеехме 4 пъти по-бедно. В момента повече от 2 пъти сме увеличили нашия стандарт. Когато българите твърдят, че нямат, то това е вярно. Човек винаги иска повече, но е факт, че живеем по-добре от преди 10 години", констатира професорът.

"Светът се храни от зърнопроизводството. 1-2 лоши реколти и ще настъпи световен глад. За съжаление навлизаме в много лош климатичен период и не си даваме сметка. Само една лоша година в България и ще стане страшно", обясни проф. Константинов. 


"Българите не са богати, но не са и бедни. На запад цените са с 2 пъти по-високи и заплатите са 4 пъти по-високи. Ние просто сме с 2 стъпки назад", заяви той.

"Не бива да обвиняваме българина, че се оплаква постоянно и не е доволен от живота си - живее по-добре и иска повече.

С 3000 лв. доходи на месец едно семейство може да живее нормално, но това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", подчерта професорът.

"В България има много скрити доходи, те са от скритата икономика. Така е, защото част от заплатите се плащат в пликове и под масата. Това е предпоставка, някои от нашите сънародници да се окажат с ниски пенсии на старини и да живеят бедно", заяви проф. Константинов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар