Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2018 г.

100 г. от края на Първата световна война

В Германия няма да има национални възпоменания за годишнината от сключеното на 11 ноември 1918 г. примирие
 
Германският канцлер Ангела Меркел ще отбележи стогодишнината от края на Първата световна война на френска територия, а германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде в Лондон за церемония в Уестминстърското абатство с кралица Елизабет II. 

Но докато лидерите посещават столиците на враговете на Германия от военните времена, в родината им няма да има национални възпоменания за годишнината от сключеното на 11 ноември 1918 г. примирие, сложило край на четиригодишната война, в която са убити два милиона и са ранени четири милиона германски войници, пише Асошиейтед прес.

Тази седмица германският парламент ще направи комбинирано възпоменание за стогодишнината от провъзгласяването на първата германска република, 80-годишнината от нацисткия погром срещу евреи, известен като Кристалната нощ, и 29-годишнината от падането на Берлинската стена. Почти като добавка парламентът отбелязва, че във фоайето ще има и художествена изложба, озаглавена "1914/1918 - Не тогава, не сега, никога".

Освен че е на губещата страна в Първата световна война, последвалите събития са истинската причина да няма възпоменателни прояви в Германия. Примирието от 11 ноември не е означавало за Германия мир, както е било за Франция и Великобритания. Краят на войната е донесъл надигане на революция и улични битки между крайнолеви и крайнодесни групировки. Донесъл е също край на монархията, години на хиперинфлация, масова бедност и глад, а също е помогнал за създаването на условия, извели нацистите на власт през 1933 г.

Ужасяващото наследство на Холокоста и огромните разрушения от Втората световна война просто засенчват всичко друго в Германия, казва Даниел Шонпфлуг, историк в Института "Фридрих Майнеке" към Берлинския свободен университет. Неговата нова книга "Свят на ръба" (Kometenjahre. 1918: Die Welt im Aufbruch, S. Fischer Verlag, 2018.) проучва преките последици от войната през лична гледна точка. "Човек не може да ограничи това до простия факт, че една страна е спечелила войната, а друга е загубила", казва Шонпфлуг. По думите му "Германия е страна, която на практика извлича целия си национален наратив от поражението през 1945 г., но не и от поражението през 1918 г.".

В Турция, която също е на губещата страна в Първата световна война, краят на войната произвежда подобен разпад на Османската империя и война за независимост, но донася и въздигането на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната турска република.

Въпреки че краят на Първата световна война сега се възприема в Германия през призмата на Хитлер и Холокоста, периодът непосредствено след войната е бил период на утопизъм, в който всевъзможни движения са прокарвали идеалистичните си визии за мир и демокрация, казва Шонпфлуг. "Наред с това от другата страна на политическия спектър десният утопизъм е дал живот на фашизма", казва той.

Когато отшумява първоначалната еуфория заради края на войната, надеждите за бъдещето бързо отстъпват на чувство на негодувание заради репарациите и условията, наложени на Германия от страните победителки. Нацистите и десните националисти събират подкрепа чрез пропаганда на мита за "ножа в гърба", тоест, че цивилните лидери на Германия са предали армията, съгласявайки се с капитулацията от 11 ноември. "Имало е война между мечти, сблъсък на утопии" между десницата и левицата, казва Шонпфлуг.

Въпреки че в Германия няма да има на национално ниво възпоменателни прояви за годишнината от края на войната, планирани са отделни прояви, включително изложба в Германския исторически музей в Берлин. Епископалната конференция ще отслужи в Берлинската катедрала (Berliner Dom) специална литургия за войната.

Освен че германски представители ще участват в прояви в Лондон и Париж, външното министерство на Германия съобщи, че са работили с британските си колеги за координирано биене на църковни и светски камбани на 11 ноември по света, за да се отбележи годишнината. 


"Камбаните ще бият по пладне в памет на над 17-те милиона жертви на Първата световна война и като призив за разбирателство и помирение през границите", заявиха от министерството.


Няма коментари:

Публикуване на коментар