Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2018 г.

Специализиран тормоз

Казусът с Иванчева и заместничката й

Вече седем месеца българското общество наблюдава координирания институционален тормоз върху бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. 


Двете бяха арестувани показно в центъра на София, разкарвани с белезници и пранги в спецсъда и извън него, държани в изолация и докарани до депресия.

Миналата седмица съдия Иво Хинов от спецсъда нареди те веднага да бъдат пуснати под домашен арест, защото задържането им вече не е необходимо, а здравето им е силно влошено, което им пречи да осъществяват защитата си. Няколко часа след това по искане на спецпрокуратурата апелативният спецсъд спря определението на съдия Хинов - без доказателства и без мотиви какви точно вреди ще настъпят, ако Иванчева и Петрова бъдат пуснати в домашен арест.

Тук не става въпрос дали двете са извършили престъплението, в което ги обвиняват, това ще каже съдът. Но престоят им в ареста не може да се превръща в наказание или издевателство, още по-малко - в показен тормоз, осъществяван от държавни институции.

В интервю пред столична медия в сряда главният прокурор Сотир Цацаров заяви с нотки на триумф: специализираният съд и прокуратура успяха! Макар да "бяха трън в очите на политици и висши магистрати"! В случая успехът, за който говори Цацаров, се състои в това, че наблюдателите на съдебните процеси у нас ще чакат делото да стигне да ВКС, за да следят правораздаване, а не линч. 


Специализираното правосъдие бе създадено от управляващите, за да решава делата по тяхна угода, изолирано от другите, със специално подбрани съдии и прокурори, които се държат като съучастници в обща кауза. Спецсъдът и спецпрокуратурата, с които Цацаров се гордее, наистина се специализираха - засега в избирателен тормоз.

Утешителното е, че според съдии поне засега общите наказателни съдилища са имунизирани срещу него.


Няма коментари:

Публикуване на коментар