Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2018 г.

Катя Матева: След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия

"Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се финансират от продажбата на българско гражданство."

"Бях освободена в края на 2017 година. Дисциплинарно съм уволнена заради престъпление по служба, но все още не зная какво е то. Никой не ме е търсил. Извадих си удостоверение от прокуратурата, в което пише, че няма повдигнато обвинение. Не зная за какво престъпление става дума. Плаща се, за да получиш български паспорт."


Това каза бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието Катя Матева по бтв.

"Започнах тази работа през 2005 година. На база дългия си стаж съм получавала сигнали за неправомерни практики. Гражданите на опашката си говорят на кой колко му е излязло гражданството. Изненадана съм, че тези сигнали се свързват с мен. Имам доказателства за сигналите в ДАНС. Подала съм сигналите  и до премиера и президента през 2016 и 2017 година. Това, което е подписано не е донос. Има разследващи органи, които да кажат дали това е така. В оценката няма данни за образуване на досъдебно производство. Не е моя работа аз да събирам доказателства. Дори и да ги събера, те нямат процесуална стойност. Не може да се остави на гражданите да събират доказателства. Сигналите не съм ги предоставила на медиите. Не съм ги разпространявала. Аз съм ги дала за проверка. Всичко е точно така, както съм го записала в сигналите.



Всичко започна през 2013 година, когато зам.-министър Илия Ангелов сезира за тези нарушения. Проверките, за които се говори , че са извършвани от МВР и ДАНС, те не проверяват произхода на кандидата. Те проверяват за противообществени прояви и за националната сигурност. Имам доказателства, че Каракачанов и ВМРО се финансират от това. Каракачанов е правил изявления за оказване на натиск върху министерството да се уважават молби на хора, които са без удостоверение за български произход. Той казва, че Македония е неговата кауза. За мен България е каузата. Политиката минава през закона. 

Аз съм била държавен служител, чиновниците изпълняват закона. Изнесените неща от Каракачанов не отговорят на истината.  Натискът върху мен  е бил постоянен. Той се упражнява и  върху много хора. Моята цел е била да се разкрие истината. Но след сигналите ми, тези хора още повече се издигнаха, особено Каракачанов.  Реших, че е абсолютно безсмислено да продължавам. Моята битка за закона и истината е била наивна. В МП съм постъпила след конкурс, когато се спазваше неутралност. Беше министър Георги Петканов. В никаква партия не членувам. Не ползвам политическа протекция. Не познавам хора от ДПС.

ВМРО се е изявявало активно по процедурите за българско гражданство. Тезата е, че всички македонски граждани трябва да получат българско гражданство. Съгласна съм, ако това е записано в закона. Не знам какво е да правиш антибългарска политика, след като спазваш закона?!

Всички преписки се разглеждат от Съвет по гражданство от 10 човека. Няма как да се каже, че аз съм определяла кой да получи гражданство. Кучето е заровено при получаване на удостоверенията за български произход. Законът изисква тези граждани да са пълнолетни да не са съдени в България. Те като не живеят в България, няма как да са извършили престъпления. Това е една натурализация без каквито и да е условия.

В момента с нищо не се занимавам. Нали чухте г-н Каракачанов какви неща каза за мен. Не  е негова работа да знае кога срещу мен е образувано дисциплинарно производство и т. н. В България има закон за личните данни, закон за държавния служител. Иска се лично съгласие, за да се разпространяват данни и от неговото досие. Добил се е по неправомерен начин с тези неща. То всичко е ясно. Няма смисъл да говоря на какви репресии съм подложена. След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия."



Няма коментари:

Публикуване на коментар