Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2018 г.

Отиде си последният император на италианското кино

Италианският режисьор Бернардо Бертолучи почина днес на 77-годишна възраст.
 
Бертолучи е сред най-известните италиански режисьори. Той е автор на шедьоври като "Последно танго в Париж", "Чай в пустинята", "Открадната красота", "Последният император", "Двадесети век" и др. 

"Това беше последният император на италианското кино, майстор на всички фрески и лудории. Купонът приключи: за танго са нужни двама”, каза Жил Жакоб, бивш президент на филмовия фестивал в Кан. През 2011 г. той връчи Почетна палма на Бертолучи.

Режисьорът е починал тази сутрин в дома си в Рим. Бернардо Бертолучи, носител на два Оскара през 1988 г. за "Последният император", боледуваше от известно време. Режисьорът е издъхнал, обграден от близките си.

Режисьор, сценарист и продуцент, Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1940 г. в град Парма. Открива магията на киното, докато гледа "Долче Вита" на Федерико Фелини. Баща му, който е поет, учител по история и кинокритик, му подарява първата 16-милиметрова камера, когато Бернардо е 15-годишен, разказва "Пари мач".

Неговият филмов дебют е  "Конформистът" през 1970 г., следван от "Последно танго в Париж" (Ultimo tango a Parigi, 1972 г.) с Марлон Брандо в главната роля. Истинска жива легенда, Брандо изиграва една от последните си роли. Сцената със содомия предизвиква скандал и е причини филмът да бъде забранен в Италия. Младата актриса Мария Шнайдер, 19-годишна по време на снимките, е белязана дълбоко от това преживяване, а Бертолучи разказа по-късно, че актрисата не е била предупредена за съдържанието на тази сцена.

След скандала, но и успеха на "Последно танго в Париж", Бертолучи разполага с достатъчно средства, за да заснеме голямата историческа фреска “Двадесети век”. Филмът е с престижен международен кастинг (Робърт Де Ниро, Жерар Депардийо, Бърт Ланкастър, Доминик Санда). Признанието на неговите колеги идва с "Последният император", заснет през 1987 г., който му носи два Оскара.

Бернардо Бертолучи е също сред малкото италиански режисьори, които са снимали много в чужбина. В Париж, декор на последния му филм, "Мечтатели" (2003), но също и Китай с "Последният император" (1987), Африка с "Чай в пустинята" или Бутан с "Малкият Буда" (1993 г.).

Последните години режисьорът прекара в инвалидна количка. До неотдавна той участваше в различни форуми и даваше майсторски класове, отбелязва ТАСС.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар