Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2018 г.

Шоу ли е да го опишеш?!

Ако телевизорите имаха срам, щяха да се изпепелят от гостуването на властта при Слави. Иначе нищо ново

Вълната от форумна злъч из нета за визитите на Борисов и Цацаров при Слави я разбираме. 


Само че истината е малко по-друга. Тя е, че не чухме и не видяхме нищо ново, което да не знаем.

Откъм хвалби първият няма надприказване. Няма и довод, който да не обори с едни и същи аргументи. За такива в родата ни казват: "Ни приема, ни предава". Това сме го слушали хиляди пъти, а пред Слави Хекимян е цвете.

На втория ден с Цацаров учиндолският Джей Лено се беше уж поокопитил. Но и Цацаров не е Борисов откъм прочетени книги, та съотношението на интелигентност зейна. При това без да се хвали като  премиера главният прокурор пледира също "невинен". Нещо повече - намекна, че поназнайва едно-друго за плановете на когото трябва за мандата на кабинета.

Не, че проверката на масонския апартамент, ползван от финансовия министър Владислав Горанов, е заради самия апартамент. Има обаче новина, че проверката започва "още утре". А проверката на концесията в Банско вече приключила и Цацаров настоял за ревизията й още "преди два-три месеца".

"Не се чувствам личния прокурор на Бойко Борисов!", отсече Цацаров. Не сме го и помисляли. Убедени сме обаче, Борисов е личният премиер на когото трябва, а двамата играят партия според сценария. Когато му дойде времето Борисов ще бъде отсвирен, и ако това стане в мандата на Цацаров, ще има нови обвинения. 

Ама Главният не казал защо никой не разследва Пеевски за източването на КТБ. Ами не върви да повтаря като папагал рефрена, който пеят от месеци заместникът му Гешев и антикорупционният комисар Георгиев. А именно - че Певски е чист, проверяван до втръсване и все нищо съмнително не излиза. Иначе успехът, че делото "КТБ" изобщо е влязло в съда, е безспорен. Там и ще векува, но то е друга тема. Колкото до деликатното инфо от Цветан Василев, че всеки месец захранвал Цацаров с по 100 хил евро чрез трето лице, дайте доказателства! Това да не ви е: "Една жена каза на пазара".

За акциите срещу Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и прочее успели бизнес фамилии също няма изненада. Отдавна ги държали на мушка, но пак същия проблем с липсата на годни доказателства. Както казвал предшественикът му Никола Филчев, на когото също космоса му пречеше, "прокуратурата е деловодство, ако останалите контролни органи не си вършат работата". И понеже те не я вършат вече няколко десетилетия, излиза че на прокурорски длъжности и с прокурорски заплати и екстри са лица с капацитет, функции и правомощия на деловодители. И това ли не го знаем?!

А въпросът "КОЙ?" бил изначално несъстоятелен. Затова Цацаров му даде подобаващ отговор: "Всички, не съм всесилен!". Не можел да отговаря например за варненските си колеги, за които абревиатурата ТИМ е по-важна от НК и НПК. Иначе - да, в обществото има глад за справедливост, фигурата на главния прокурор концентрира всички надежди, но той няма магическа пръчка да оправи тази тотална каша. "Аз съм чист пред съвестта си, защото правя всичко, което мога. Но сам ми е много трудно“, декларира Цацаров. Което пък оборва тезата, че над него е само Господ. Има си друг, който дърпа конците.

Въобще, прокуратурата не била безгрешна, но другите да не са стока?! Същото било положението в съда, за строгия арест на кметицата Иванчева отговаряли МВР и правосъдното министерство, източването на ДДС уредили депутатите с калпавите си закони. И отново: "Аз нямам свойството, желанието, дори вътрешната природа и нагласа да се крия зад никого. Правя много добре това, което законът ми позволява. Знам много добре, че други не го правят". Е, как да се работи при тези условия - с вързани ръце отвсякъде...

И при Слави същото. Как да задълбава, като сценаристите ги няма, а той задава просто зрителски въпроси. И що ли пък много да пита, като е ключова част от схемата - първо опростачи систематично матриала, сега ще го спасява. То едно е да си аслан в глумите и чалгата с гръб пак от когото трябва, друго е да знаеш какво да питаш, трето да искаш, четвърто да го направиш, а пето да останеш прави след като ти разклатят столчето. 


Еми, прекалено много е за един шоумен, съгласете се! 



 Огнян Стойчев, Bahker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар