Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2018 г.

Виктор Орбан: Свързаните със Сорос организации са се впуснали в преследването на Груевски

"Унгарската граница щеше да бъде по-трудно защитена (от мигрантите) без помощта на бившия македонски премиер Никола Груевски."
 
Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, запитан за одобреното убежище в Унгария за Груевски, предаде Макфакс.

В интервю за унгарското национално радио Орбан каза, че Унгария се отнася справедливо към сътрудниците си и подчерта, че Груевски е негов и на унгарския народ сътрудник.

"Не можем да изключим правните процедури, но можем да дадем възможност за справедливо третиране", подчерта Орбан.

Той каза, че свързаните със Сорос организации са се впуснали в преследването на Груевски.

За съдебните процедури против Груевски Орбан заяви, че "това са сложни спорове и правната система е част от тях".

"Властите ще решат какво да направят във връзка с искането за екстрадиция", каза унгарският премиер.

То напомни, че по времето, когато беше министър-председател, Груевски поиска от Унгария помощ за поставянето на телена ограда около македонската граница и Унгария му е помогнала.
 

"Никола Груевски не е избягал, а му е дадена възможност да напусне Македония", смята Сладжана Тасева, председателка на "Трансперънси интернешънъл" за Република Македония, предаде Танюг.

Тя смята, че става въпрос за договорен сценарий, за който тепърва ще се узнава какво точно е договорено.

"Мисля, че не е възможно в държава, в която функционират закони и институции, лице, против което се водят няколко съдебни процедури, което също така има лична охрана и спрямо което са наложени мерки за неотклонение, да може да напусне държавата. Това не е възможно без предварително договаряне", каза Тасева за ТВ 21.

Тя смята, че Груевски е пуснат да напусне страната или че му е помогнато да го стори, за да може да се реализират всички предвидени сценарии в Република Македония.

"Смятам, че е станало точно така въз основа на факта, че преди бягството е успял незабелязано да изчисти всичките си банкови сметки в Македония", заключава Тасева.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар