Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2018 г.

Без унижения за "Турски поток"

За Русия е много по-изгодно тръбата да продължи през България
 
Тази седмица руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган откриха морската част от "Турски поток", а заедно с него и по-напрегнатата част от състезанието накъде ще продължи след това газопровода.

Българският премиер Борисов на няколко пъти тази седмица обясни, че трябва едва ли не национално обединение и усилена работа, за да спечелим "Турски поток" да тръгне към България. "Газта дойде до нашата граница. Дали ще завие към нас, или Гърция и Италия, сега имаме нужда от подкрепа", каза той в опит да обясни, че сега не е време за протести и клатене на правителството.

Истината е, че нямаме кой знае колко голяма нужда от подкрепа, още по-малко от национално обединение, а от нещо, което може да е по-трудно да се намери - достойнство, самочувствие и умения да се водят търговски преговори.
 

За Русия е много по-изгодно тръбата да продължи през България. Ако газопроводът свърши в Италия това ще означава отново да се строи морски участък, а и самата крайна точка има достатъчно алтернативни източници на газ. Клиентите, до които "Газпром" иска да стигне, са по сухопътното трасе през България. Косвено доказателство за това са и огромните усилия, които Москва положи за проекта "Южен поток".

До момента изглежда, че България прави същата грешка като при всички досегашни преговори и сделки с Русия - да се държи така, все едно Путин ни прави огромна услуга. Да се моли на Кремъл да бъде удостоена с честта тръбите да минават оттук. Това е не само унизително, но и неефективно.

Ако българското правителство осъзнае, че руският интерес е газопроводът да минава оттук, решаването на този въпрос минава през обикновени търговски преговори с достатъчна прозрачност, за да не се повтарят стари грешки. Например България трябва да търси достатъчно високи транзитни такси, за да не се превърне "Булгартрансгаз" от най-печелившото държавно енергийно дружество в поредната черна дупка.

Другият филм вече са го давали и той не свърши добре. Причината беше, че "Южен поток" започна да се прави като геостратегически проект и тъй като беше важен за Русия, много местни "интереси" решиха да се възползват. 


Но накрая корупцията се видя прекалена дори и в Кремъл и в крайна сметка всички загубиха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар