Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2018 г.

Москва обвини НАТО и Запада в измама от световен мащаб

"Това е не само въпрос за сигурността на Русия, но и за това, което се случва в света."
 
"Ръководствата на Запада и НАТО измамиха не само Съветския съюз, но и цялата международна общност, след като продължиха разширяването на НАТО на изток, въпреки договореностите с Москва."

Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предават руските медии, съобщава Epicenter.bg.

"Това беше измама от световен мащаб", подчерта тя, като припомни публичните изявления на първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов по темата. Бившият съветски лидер нееднократно е заявявал, че западните лидери са поели ангажимент НАТО да не се разширява на изток, но не са изпълнили обещанието си.

Захарова добави, че отговорността за измамата е не само на ръководството на алианса и на конкретни личности, а на цели държави и политически системи.

Тя призова международната общност да обърне внимание на факта, че САЩ и техните съюзници нанасят удар срещу международната стабилност.

"Това е не само въпрос за сигурността на Русия, но и за това, което се случва в света", заключи Захарова.

Неразширяването на изток е един от препъни-камъните в отношенията между Русия и НАТО. Москва настоява, че Брюксел се е задължил да следва този принцип, но от алианса твърдят обратното.

През последните години Русия нееднократно се е обявявала против безпрецедентната активност на НАТО до своите граници. Брюксел на свой ред нарича поведението си "сдържане на руската агресия". В Москва твърдят, че Русия не е заплаха за никого, но няма да остави без последствия действията, които са потенциално опасни за нейните интереси.

През лятото на миналата година към НАТО се присъедини още една държава - Черна гора. Тя стана 29-ия член на Северноатлантическия договор, припомнят руските медии. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар