Пролет

Пролет

27 ноември 2018 г.

Военното положение в Украйна крие риск от ескалация на конфликта в Донбас

"Въвеждането на военно положение в няколко области на Украйна е вътрешен проблем на Киев."
 
"Въвеждането на военно положение в гранични региони на Украйна крие риск от ескалация на конфликта в някои области от страната, особено в югоизточните."

Това мнение изрази говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпроси, предаде ТАСС.

"Въвеждането на военно положение в няколко области на Украйна е вътрешен проблем на Киев. Но, разбира се, на фона на предстоящите избори, подобна стъпка, като въвеждане на военно положение, придобива особени и зле прикрити нюанси“, добави той.

"Ситуацията в Керченския проток не изисква преки преговори между президентите на Русия и на Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко", смята прессекретарят на руския държавен глава. Той коментира предложението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо двамата лидери да преговарят директно за уреждане на въпроса.

"В най-близките дни позицията на президента (Путин) ще бъде огласена. Би било неправилно да се подценява значението и опасността от подобни провокации", добави Песков.

Русия задържа в неделя в Керченския проток край анексирания от Москва полуостров Крим три украински военни кораба и екипажите им с обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води. Руският външен министър Сергей Лавров нарече случая "провокация" на Киев.

Върховната рада утвърди снощи въвеждането на военно положение в граничните райони на Украйна за 30 дни от 28 ноември на фона на напрежението с Русия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар