Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (12 – 16 ноември)

Понеделник, 12 ноември

В събота и неделя на много места в страната хора протестират. За най-различни работи протестират. Едни срещу високите цени на горивата, други срещу вдигането на данъка за старите коли, трети – за поскъпването на “Гражданска отговорност”. Четвърти протестират комплексно, за всичко. Управляващите малко се стреснаха в първия момент, но бързо се ошоперкаха, както казват на село. (Казват го за малки прасенца, но понякога и за хора.) Цветанов и Горанов поведоха контраатаката. И набързо обясниха гражданското недоволство със сценарии за политическа дестабилизация на държавата. Може и така да е, не го изключвам. Нинова май се е сънувала премиер.

От някъде се появи снимка на джип с руски номера и мутри по анцузи. Не сме единодушен. Може да са от протестиращите и тогава това означава едно, но може да са пратени и от властта и тогава означава съвсем друго. И дописката в „24 часа“ не е еднозначна. Ако „кой“ е въпрос, означава едно, ако е отговор – съвсем друго.

Цецерон обяснил, че правителството няма вина за цените на горивата: „Формирането на цената на горивата не е функция на правителството, а на комисията КЕВР и комисията КЕВР е избрана от българския парламент… Даже и КЕВР, както каза Влади, не е отговорна за цената…”

Комисията КЕВР. Ако избесят държавниците, Цецерон на права бога ще си  иде!

Може ли да си шеф на най-голямата парламентарна група, от теб да зависи цялото законодателство и да си кух като градинска лейка?!

Явно може, ама бива ли?!

Нали чухте какви промени предлага ГЕРБ в НК за борба с домашното насилие? Вече не можеш и да креснеш на жена си! Цял живот си я учил да разчита интонационно заплахите, които я дебнат, а сега всичко отива на кино! Д-р Филипов знае поне шест начина да каже: „Направи салата!“ И сега те искат да ме лишат от шестия, най-ефективния! Да се уча на стари години да ѝ съскам…

От една до пет години затвор, ако ѝ крещиш, критикуваш я, засрамваш я, порицаваш я, наричаш я гъска… Дядо цял живот в яда си викаше на баба мисирка,  но живяха в мир и сговор 60 години!

Вносители на това малоумие са председателят на НС Цвета Караянчева и шефът на правната комисия Данаил Кирилов. А министър Цецка е дала положително становище. Все изявени мислители.

Вие сте умни хора (лаская ви!) и ще се сетите, че в случая използвам конотативното значение на думата „мислители“, а не денотативното. Нали? В тези глави полетът на мисълта е невъзможен поради гъстата мъгла. (Валери Дечев)

Както виждате, системата на ГЕРБ е така направена, че каквато и глупост да измислят като закон, няма какво да я спре. Върви си от правната комисия до министерството и обратно като по мокро кадифе.

Хубаво е, че има и хора като Горанов, които знаят истината за КЕВР и не я крият от колегите си. Според „Влади“ свободният пазар определя цените на горивата, което, разбира се, е вярно, но само за местата, където пазарът наистина е свободен.

Анджак сме го споменали… От 6 години тоя пич (дано не преувеличавам!) живее със семейството си в жилище от 180 квадрата в луксозния затворен комплекс ”Есте”, собственост на олигарха Кирил Домусчиев. Който освен това е и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ, което внася в сюжета допълнителна интрига. Би могло да се каже дори, че внася морално-криминални елементи. Според в.”19 минути” за тези 6 г. наемът възлизал на около 254 000 лв., които Горанов не може да оправдае с официалните си доходи. Според имотната му декларация, той и съпругата му, също държавен чиновник, имат 11 000 лв. налични и влог от 59 000 лв. За да излезе от това брутално противоречие, Горанов каза по телевизора наскоро, че апартаментът му бил предоставен безплатно. А комплексът, вика, не е на Домусчиев, а на „Адванс пропъртис“. Което е истина, но само половината истина. Защото собственици на „Адванс Пропъртис“ са братята Домусчиеви.

За такова нещо в белите страни не просто ще го уволнят, ами ще го затворят и ще изгубят ключа! Но за щастие на управляващите Бегето не е и скоро няма да стане бяла страна.

И понеже ние не сме най-глупавият в махалата и сме наясно, че безплатно е само сиренцето в капана, та искаме да попитаме как ли се отплаща Горанов за безплатния апартамент. Представете си например, че Домусчиев крие данъци в особено големи размери. И Горанов го чадъри откъде НАП. Съвсем примерно го казвам. Една такава услуга заслужава Домусчиев да додава и някой лев към безплатния апартамент. Или примерно, съвсем примерно, накрая на мандата на министъра той да продължи да живее в този апартамент, но вече като собственик.

На конференция под заглавие  “Fake news of true trolls” вицето Илияна Йотова рекла, че ни лъжат по 200 пъти дневно.

Глупости на търкалето. Има дни, в които 200 пъти само на Борисов няма да стигнат. Защото, както сме отбелязвали и друг път, премиерът ни обича да послъгва. Някои дори го наричат патологичен лъжец, но ние не сме чак от тях. Но е факт, че лъже и когато трябва, и когато не трябва. Лъже и за бъдещето, и настоящето, а напоследък взе да ни лъже и за миналото.

„По времето на партията на Радев, вика, карахме коли само в неделя.“

Партията на Радев…

„В Симеоново имаше седем или девет щатни партийни секретари. Събраха ни в салона и ни казаха – другари, до днес бяхме комунисти, а от утре сме деполитизирани… Тогава им заявих, че понеже това е голяма глупост, няма да се деполитизирам. И напуснах.“

Напусна МВР, за да не напусне партията на Радев…

Но за неделното шофиране грозно лъже. В Пазарджик редовно палехме колата и отивахме да пием кафе в столицата на Южна България. (От Пловдив ли си, майна, или от провинцията?!) После започнах работа в София и известно време си живеех в Пазарджик и пътувах по два-три пъти в седмицата. Врътках по 15-20 000 км. на година. Тогава проблемът не беше бензинът, а колата. Но то е друга история.

Вторник, 13 ноември

Проект на план за устойчива градска мобилност на столицата с хоризонт до 2035 г. на обединението “Инфрамобилплан”, който беше представен на вниманието на транспортната комисия към СОС, предвижда ограничаването на движението на автомобилите в центъра, развиване на пешеходното и велосипедното движение, подобряване на обществения транспорт, създаване на градска железница и т.н. Но за да стане това, общината трябвало да инвестира 3 млрд. лв. в транспорт и инфраструктура. С което ние не можем да се съгласим. За да влязат в транспорта и инфраструктурата 3 млрд. лева трябва да се инвестират 5-6 млрд. Може да се инвестират и 3 млрд., но тогава реално ще влязат 1.5 млрд. Опитът показва, че нещата винаги са фифти-фифти: колкото се вложат, толкова се и открадват.

Мислите, че преувеличавам? Така ли? А какво ще кажете за 10 млн. лева на километър обикновено шосе? Колегата Владо Йончев сподели във ФБ: „Днес подписаха за най-скъпия път в галактиката – 10 млн. на километър от Калотина до Драгоман, без да е магистрала по вече съществуващо трасе. С фаянсовите плочки от Седмочисленици да го облепят, пак няма да излезе толкова.“

Абсолютно е така. Ако това шосе е широко примерно 10 м., тогава квадратът излиза по 1000 лв. За тия пари може да му се мине и един златен варак. Пладнешки грабеж, няма друга дума.

Не знам дали тая власт ще си изкара мандата, но почна да краде сякаш утре сдава.

Време за подвиг! Малко практически героизъм след смелите думи не би трябвало да навреди. Асоциация на европейските журналисти – България поиска от президента Радев да наложи вето на медийния закон на Пеефски. За съжаление президентът не посмя. Всички знаем, че генералът-пилот е много смел, но явно не през цялото време. Или не по всички въпроси. При това, ако може да се каже, че изобщо е имало някакъв опит за отпор срещу този вреден и опасен закон, то той дойде именно от партията на Радев. И въпреки и напреки той не посмя да се конфронтира с ДПС и Пеефски.



Ей, видяхте ли снимката? Голяма загадка, направо магия. На церемонията за 100 г. от края на Първата световна война Радев се снимал с президента Путин. Двамата с жената до него се снимали. Още на пръв поглед прави впечатление, че Путин е с мъничко по-висок от Радев и Деси.

А, ако си спомняте, когато вицепремиерът в оставка Симеонов видя за пръв път Деси, беше впечатлен от ръста ѝ и я нарече „дълга жена“. А президентът е дори и малко по-дълъг. То така си е и редно, де. Както пише Чудомир в дневника си през 1958 г., „мъжът трябва всякога да е по-стар, по-висок, по-тежък и по-грозен от своята жена“. Радев е направо перфектният мъж за Десито. И народът се чуди и се пита как така Путин е по-висок от дългата жена и по-дългия ѝ мъж. Те ли са се навели, Путин ли е стъпил на столче.

Не четете, бе, братя! Не четете и затова се питате. Или четете, но не помните. Преди известно време ви писах, че с цел „по-нататъшно усъвършенстване на държавната наградна система на Русия“ Путин утвърди званията „Заслужил журналист на Русия“ и „Заслужил работник в сферата на връзките и информацията на Русия“. Наградната система е изключително важна за руската журналистика. И за всяка журналистика, де.

По това време горе-долу президентът на Хърватия Колинда Китарович посети Русия и се снима с премиера Медведев, наричан често нанопремиер заради богатирския му ръст. Но на снимката беше с една глава над Китарович. И тогава в руската преса се появи следната задача: „Ръстът на президента на Хърватия Колинда Китарович е 170 см. Ръстът на недорасляка (недомерка) Медведев е 150 см. на кънки. Въпрос: Колко държавни награди на РФ има фотографът?“

На снимката Медведев изглежда поне с 5 см. по-висок от Китарович, която в живота е с 20 см. по-висока. Може ли това да се постигне без съответната наградна система? Не, разбира се.

А старият президент и новата му жена също са в Париж. Макрон връчи на Плевнелиев най-високото френско държавно отличие Ордена на Почетния Легион. Не знам защо се е наложило да му го връчи.

Сряда, 14 ноември

В. „Сега“: „Еврокомисията даде индулгенция на управляващите в България… ЕК огласи вчера най-абсурдния от всичките си 18 годишни и междинни доклади за България, които е написала от 2007 г. по контролния МСП.“

И като капак на целия ни назадък ЕК на практика обещава догодина да премахне МСП.

„Новият доклад, пише колегата Терзиев, не прави анализ на действителното състояние на правовата държава, а се ограничава само формално да проследи как се изпълняват 17-те препоръки, които се съдържаха в доклада й от януари 2017 г. Резултатът според Брюксел е следният: 2 препоръки са изпълнени, 6 препоръки са почти изпълнени, а по 9 е отчетен “значителен напредък”. Така излиза, че няма сфера, в която страната да не е подобрила съществено своя образ.“

Единствената критика се отнася за страничен на МСП проблем – медийната среда: „Международните наблюдатели отбелязаха съществено влошаване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен сектор се характеризира с непрозрачна собственост и слабо прилагане на журналистическите стандарти.“

Когато излезе докладът на ЕК за ненапредъка на България през 2015 г. написах: „Ако не знаех, че е невъзможно, щях да кажа, че изглежда като купен. На фона на всичко, което се случва и не се случва в Бегето, звучи като насърчение…“

Днес вече съм сигурен, че са намерили начин да го купят. Или „со паре, или со дупе“. Искам да кажа с подчинение, да не си помислите нещо симитлийско… Възможно е и с дамаджани с вино. Мавруд например. Маврудът е типично нашенско вино, не се среща другаде. Лекува много болести, включително и хроничен ишиас. Чел съм някъде, че синът на Раул Кастро е заченат с мавруд. Раул се оплакал на Добри Джуров, че прави само щерки и бай Добри му рекъл: „Има едно прекрасно българско вино – мавруд. Който го пие, му се ражда момче.” И му пращал докато Раул добил момче – Алесандро Кастро.

Колко българи на мавруд са заченати… Тогава още не бяхме толкова добри в химията.

Христо Иванов вика: „Текстът на доклада на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие граничи с гротеската и оставя усещане за тежък пристъп на институционален “ишиас”. И в това, за съжаление, няма особена изненада.“

А председателят на ВКС Лозан Панов нарече оценката, която Брюксел дава на съдебната ни система, „безпрецедентна“.  Само можем да гадаем, каза Панов защо ЕК е избрала този подход. Струва ми се обаче, че едва ли някога ще се доближим един към друг с добрата стара Европа, ако занапред ни свързват не ценностите, а лъжливите мостове на илюзиите.“

Властта обаче е на противното мнение. Властта изпадна в триумфализъм. Екатерина Захариева: „Докладът отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система.” При Тетка Цачева стремежът е прераснал в резултат: „Докладът е положителен, обективен и ясно подчертава необратимостта на осъществените реформи.”

Прокуратурата също е щастлива: “Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати…”

Дето пееше Данчето Христова, „Валяло е, а аз не съм усетила…“ Тайно и полека управляващите са извършили съдебната реформа и ние не сме забелязали. И още не забелязваме.

Четвъртък, 15 ноември

Въпреки че и още сто години да се труди с тоя „темпоритъм“ (Доган), няма да заслужи такъв доклад, Борисов се хвана за единствената забележка – медиите. И изигра любимия си етюд  на гняв пред министрите и в присъствието на фотографите.

“Не може ние да сме обсадени седмици наред и на живо да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета – мърша, боклуци и какво ли не. И същото време някой да излезе и каже, че няма свобода на медиите, при положение, че се повтаря едно и също вечер в най-гледаното време.”

Спомням си преди много години по повод готвен тъпанарски закон за езика в Русия (те всички закони за езика в крайна сметка са тъпанарски!), някъде из руската преса прочетох: “Даже комунистическите идиоти в своето време бяха по-хуманни. Например постоянните езикови грешки на бившия първи в България Тодор Живков просто били включвани като дублетни форми в речниците. Абсолютно демократично. Ако искате – говорете правилно, ако искате – като Тодор Живков…”

БАН, Института по български език! Чуваме ли се! Бъдете демократи и вкарайте пръстове като дублетна форма на пръсти. И хората ще имат избор. Който иска ще говори правилно, който иска – като Борисов.

Всъщност, това ще е само временно. Още 2-3 години и говоренето на Борисов ще стане правилното…

“На кого какво е забранено? Олигарх създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип…”

Пеевски визира, няма кой друг, не ли?

Но по-смущаващото е, че с това „ние“ събира в едно съдебната и изпълнителната власт.

“Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент – в България това е всеки ден.”

Пеефски и Комарницки! Е тия двамата объркват медийната среда.

Комарницки отговаря на Борисов: “Да, има страни, в които не публикуват карикатури на президентите и премиерите си. Но в страните, на които искам България да прилича, го правят всеки ден. И по много.”

Проблемът не е в карикатурите. А в това, че го рисува много грозен. Христо го рисува толко грозен, че можеш да сбъркаш, че Пикасо го е рисувал. Дето имаше един майтап, толкова грозен, че бумеранг да хвърли, няма да се върне. При Бойковата суета това е непреглъщаемо.

Не е прав Борисов, но ние не му се сърдим. Както е казал колегата Волтер, „едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив“. Разбира се, с това право не бива да се злоупотребява.

А колкото до медийната свобода сещам се за един случай, припомнен тези дни във ФБ.  През 2016 г. политологът Димитър Димитров разказа интересна история за това как Борисов се държал като „медийно ченге“, даже с международни партньори. „На Диалога за интернет управление EURODIG, който се проведе в София през 2015 г., разправя Димитров, бях част от програмния екип. По темата за интернет медии се предложи и беше прието да говоря с Асен Йорданов от „Биволъ“, тъй като искахме да има и разследващ журналист. Лично Борисов се обади в Берлин при основните организатори, за да настоява да не го допуснат да говори. Хората в Германия бяха потресени.“

Петък, 16 ноември

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се появи на пресконференция с една черна и една кафява обувка. Съветниците му набързо го изведоха да го преобуят.

Мисля, че вече няма място и време за шегички с пиянството на Юнкер. Този  алкохолизиран дегенерат трябва да бъде свален от поста, който позори. Той е ходеща, по-често лазеща, гавра с 500 млн. европейци. Да, европейци, не азиатци и не африканци.



Не ми стига ум ли, образованост ли, но не мога да разбера как в този момент, когато САЩ и Русия са се съюзили да рушат ЕС, и Меркел, и Макрон (за нашия тиквеник не говорим!) търпят начело на съюза едно пияно бостанско плашило?! Не, наистина, кажете ми, ако някой се сеща защо. Аз го мисля, мисля и стигам все до извода, че им е много удобен.

Голям таш…, пардон, майтап. Бившият македонски премиер Никола Груевски, осъден в родината си на две години затвор за злоупотреба със служебно положение, избяга и се скри в Унгария! Съдът му даде ефективна присъда щото купил луксозен правителствен мерцедес за 600 хил. евро. И сега Груевски ще моли Орбан за политическо убежище. Цирк! Страна от ЕС дава политическо убежище на осъден за корупция политик! Накъде отиваме, може би?!

Груевски управляваше еднолично БЮРМ в продължение на 10 г., но през януари 2016 г. беше принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

Направо идентичен случай в наше село. Но това може да са и просто съвпадения. Макар че по-паметливите от вас могат да си спомнят, че през 2014 г. за рождения си ден Борисов си подари бронирано Ауди A8 L Security. Според едни струвало 350 хил. евро, според други 1.420 млн. лв. И в двата случая би могъл да бъде бенефициер (бързо се уча, нали Ралица?!)  на една от наградите, предвидени от НК.

Атакистите в Шумен предлагат Магдалена Ташева за вицепремиер на мястото на Валери. Дама с висок авторитет била!

Хора, бдете! Ташева, меко казано, не е в центъра, отдавна е  изпуснала перилата. В сравнение с нея Сидеров е направо уравновесен и нормален. За Сидеров Полоний би казал: “Че е лудост – лудост е, но тук има система!” При Ташева няма. Не може да не сте обърнали внимание с какъв „инфернален патос“ говореше в НС.

Но стига сме се занимавали с глупости. Да ви питам нещо от живота. Сложихте ли зелето, братя? Трябва, никога не се знае. А като има един-два бидона зеле и една-две връзки праз, всякак се оцелява. Знаете ли какво е казал великият философ Джон Стюард Мил? “Научих се, рекъл, да намирам щастието като ограничавам желанията си, вместо да се опитвам да ги задоволявам.“

Така погледнато сте сред най-щастливите, не ли? Кой е казал, че не може да се ограничи пуйката и да се намери щастието в постно кисело зеле?! То освен това е и много полезно. Във всичките му превъплъщения. Сложих един бидон, по-нататък още един. Но за малко да забравя да наложа туршията, добре, че една госпожа ми написа: Обичам двама доктори: д-р Йоткер и д-р Филипов. И д-р Филипов се сети, че трябва да купи от сладко-киселия сос на д-р Йоткер и да направи от специалната есенна туршия. Пишете, гражданки, пишете, че както съм взел да забравям, може и по-важните работи да забравя…

Това беше за днес. Бъдете щастливи. Не е трудно. Трябва просто да си повтаряте: Господи, не искам нищо, само ме научи да ценя това, което си ми дал!

P.S. Напомням, че излезе от печат новата книга шеста от „Из делниците на един луд“. 400 страници таш…. пардон, майтапи на голо. За да я получите трябва да изпратите на мейл dr.tonyfilipov@abv.bg: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. (Става и през Фейсбук на лични.)

Можете да я поръчате и в Mushkato


Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар